September 1, 2021

Z lepo živo mejo do lepše okolice

Lična ureditev okolice naše hiše ima lahko zelo velik vpliv na kvaliteto bivanja, pa tudi na splošno počutje stanovalcev. 

Seveda pa veliko damo tudi na to, da naše bivališče lepo izgleda in se z njim z veseljem predstavljamo mimoidočim in obiskovalcem. 

Za tak vtis poskrbi tudi okrasno rastlinje, ki ima sicer več pomembnih funkcij. Čudovit izgled je le ena prednost, lahko pa te rastline uporabimo tudi kot živo mejo za razmejevanje površin.

Za posebno intimo lahko poskrbijo ciprese

Če imamo na svojem vrtu skrbno izbrano rastlinje, lahko naredimo zelo prijeten kotiček, v katerem bomo z veseljem preživljali svoj prosti čas. 

Običajno se za zasaditev žive meje odločimo takrat, ko želimo zasebne površine nekoliko zakriti, a vseeno pustiti odprte in svetle. Idealne so lahko ciprese, ki ponujajo v tem primeru čudovit učinek.

Ciprese zasadimo tako, da uredimo funkcionalen vrt z odprtimi površinami. Značilnost teh rastlin je dobra rast v različnih pogojih, tako da imamo veliko možnosti pri oblikovanju površin in rastlinja. 

Cipresa se sicer lahko precej razraste, a to je pogosto povsem dobrodošel učinek, lahko pa seveda rast omejimo s prirezovanjem, ki nam omogoča oblikovanje žive meje po meri. 

prodaja-cipres-ciprese

Prijetno okolje brez težav vzdržujemo z osnovnimi opravili, saj te rastline niso posebej zahtevne, kar same bodo dobro uspevale, če se jim vsaj občasno malo posvetimo.

Na domačem vrtu se lahko že ciprese odlično obnesejo in ponujajo zelo prepričljive učinke. Imamo pa na voljo še mnoge druge rastline, ki jih lahko kombiniramo s cipresami ali pa uporabimo samostojno, če želimo zasaditi živo mejo ali pa postaviti na vrt kakšne druge rastline s posebnimi nameni. 

Tu imamo veliko izbire, običajno so to rastline, ki dobro uspevajo in ne potrebujejo veliko nege. Odlično se obnesejo v različnih okoljih, ne le na domačih vrtovih, kjer potrebujemo živo mejo. 

S pravim izborom rastlin bomo dobro pripravljeni na različne naloge.

Katere rastline za živo mejo imamo na voljo?

Zbirka ustreznih rastlin je zelo široka in dobro odgovarja na potrebe različnih kupcev. Najdemo lahko rastline, ki so odlično prilagojene kakšnim specifičnim namenom, včasih pa so rastline zelo vsestranske, kot so recimo ciprese. 

Najlažje si bomo okvirno predstavo o razpoložljivih možnostih ustvarili tako, da preletimo ponudbo domačih drevesnic, ki prodajajo takšne rastline. Prodaja cipres in drugih okrasnih rastlin se pri nas opravlja na spletu, kjer je predstavljen zelo zanimiv nabor najbolj priljubljenih rastlin, ki so primerne za živo mejo. 

Za ta namen so ustrezne neštete rastlinske vrste, praktično vse, kar lahko posadimo dovolj na gosto in v približno ravni vrsti. 

A v praksi se uporabljajo tiste vrste, ki so hkrati enostavne za vzdrževanje in oblikovanje ter ponujajo še razne druge prednosti.

Katere rastline za živo mejo so torej najbolj priljubljene? Omenili smo že ciprese, ki se v tej vlogi odlično obnesejo, niso pa najbolj značilne. 

Pogosto se odločamo za lovorikovec, ki je košata zimzelena rastlina s pravim učinkom za živo mejo. Čudovito izgleda preko celega leta, ob tem pa omogoča oblikovanje lepe žive meje v praktično vsakem okolju. 

Precej podoben je liguster, ki ima prav tako prepričljive učinke, se pa ne uporablja več tako pogosto. V zadnjem času so priljubljene kakšne iglaste rastline, imamo pa na voljo kar dosti izbire. 

Kot rastline za živo mejo se prodajajo tudi posebne vrste smrek, priljubljena izbira je tisa, izbiramo pa še med raznimi drugimi dobrimi predlogi. 

Na kaj pazimo pri izbiri rastline za živo mejo?

A pri izbiri moramo biti pozorni, saj se ne odločamo le na podlagi izgleda rastline. To nas gotovo najbolj prepriča na prvi pogled, se pa moramo pozanimati še o drugih lastnostih. 

Zanima nas recimo to, kako enostavno je urediti živo mejo s temi rastlinami in koliko vzdrževanja bomo morali vložiti. Včasih je oblikovanje precej zahtevno, včasih pa skoraj nepotrebno. 

Nekatere rastline se skozi leto precej spreminjajo in morda ne bomo dobili res pravega učinka, če nismo pozorni pri izbiri. Poleg tega so nekatere rastline lahko celo nevarne.

Včasih je dobra živa meja tisa, čeprav je rastlina strupena

Strupenih rastlin se načeloma izogibamo, izjema so tiste rastline, ki se izkažejo za zelo uporabne in posrečene v domačem okolju

Tako si lahko privoščimo namestitev kakšne tise, ki ne bo velika grožnja, bo pa čudovito izgledala. Kot živa meja tisa odlično izpade in se zato tudi pogosto uporablja, se moramo pa zavedati tveganja, ki ga s tem sprejemamo.

tisa-ziva-meja

Tisa je strupena rastlina, ki nima užitnih delov, izjema je le droben plod, ki pa ga po navadi prav tako ne jemo. 

Najbolje bo, da se celotni rastlini izogibamo oziroma da z njo rokujemo previdno. Toksini za kožo sicer niso nevarni, zato nam kot živa meja tisa še vedno omogoča enostavno urejanje, obrezovanje in oblikovanje.

Brez skrbi se lahko lotimo vseh običajnih opravil, če ob tem upoštevamo, da ima tisa strupene snovi. Tudi obrezane veje in iglice ter posušen material še vsebujejo strupe, pravzaprav z izhlapevanjem vode koncentracija postaja še večja.

Kdaj je kot živa meja tisa posebej nevarna?

Za človeka tisa ne predstavlja posebnega tveganja, a vseeno moramo biti pozorni na morebitno zaužitje. 

Posebno tveganje je to pri otrocih, ki radi spravijo v usta tudi kakšno rastlinje. Ob zaužitju se pojavijo znaki prebavnih motenj, ob večjih količinah pa tudi težave z delovanjem srca, jeter in ledvic. 

Večje doze so lahko smrtno nevarne, saj vodijo v zadušitev.

Tako je kot živa meja tisa lahko tvegana in zahteva nekaj dodatne pozornosti, a nevarnosti se lahko izognemo. Drugače je pri domačih živalih, ki jim včasih ne moremo dopovedati, da gre za strupeno rastlino. Tako je kot živa meja tisa smrtno nevarna tudi za kakšne hišne ljubljenčke, pravzaprav je tveganje še večje pri večjih sesalcih, posebej so izpostavljeni konji.

Drevesnica ponuja tudi bolj primerne alternative

To še zdaleč ne pomeni, da tise ne moremo imeti za živo mejo. Na mnogih vrtovih opazimo čudovite tiste, ki brez težav opravljajo svoje delo in nikomur ne predstavljajo nikakršnega tveganja. 

Izkoristimo lahko mnoge druge lastnosti te rastline, ki so kot nalašč za takšno vrsto uporabe v tem okolju.

A seveda se lahko odločamo tudi med alternativami, ki jih ponuja drevesnica. To je prodajalna z okrasnimi rastlinami, ki so posebej izbrane prav za različne namene na domačih vrtovih in v drugih okoljih. 

Izbiramo lahko med številnimi drevesnimi in rastlinskimi vrstami, ki ponujajo odlične učinke glede na potrebe kupcev. Najboljšo ponudbo seveda predstavlja ugledan drevesnica, ki se ukvarja posebej s takšnimi rastlinami – to je prodaja-cipres.com, ti ponudniki pa imajo tudi fizično lokacijo, kjer se rastline vzgajajo in prodajajo.

Drevesnico lahko obiščemo in si v živo ogledamo rastline, ki so v ponudbi. Tako bomo dobili kar najboljšo predstavo, ki si jo ob ogledu spletne strani ne moremo ustvariti. 

Prav tako se s strokovnjaki lahko posvetujemo glede izbire različnih vrst rastlin za različne namene. Mojstri bodo znali svetovati in poiskati prave rešitve, dobimo vse mogoče rastline in dobrodošlo dodatno ponudbo. 

drevesnica-ciprese

Predvsem pa je pomembno to, da drevesnica ponuja kakovostne lokalno vzgojene rastline, za katere smo lahko prepričani, da se bodo dobro obnesle tudi na našem vrtu. Če iščemo kakšne posebne rastline, je gotovo pametno obiskati drevesnico in se na lastne oči prepričati, da bomo res sklenili pravo odločitev. 

Dragocena ponudba uveljavljenih drevesnic je naravnost neprekosljiva, tudi zato, ker na istem mestu lahko dobimo dobre nasvete za urejanje vrta. 

Med strankami takšnih ponudnikov so tudi profesionalni vrtnarji in drugi delavci, ki pri svojih službenih obveznostih delajo na terenu in urejajo okolico. Še posebej dobrodošlo je torej, da lahko v drevesnici najdemo prave rešitve za vsako situacijo.

Brezhibna živa meja po želji stanovalcev

S spretno izbiro lahko zelo lepo uredimo okolico svojega doma. Postaviti moramo prioritete, ki jih najbolj cenimo in bomo nanje pazili pri izbiri rastlin. 

Običajno nam je pomembno to, da je živa meja košata in dobro uspeva, po možnosti z minimalnim vzdrževanjem. Posegamo po zimzelenih rastlinah, ki se skozi leto ne spreminjajo preveč. 

Prepričati se moramo seveda tudi o tem, da rastline ustrezajo razmeram, ki vladajo na naših površinah. Predvsem moramo živi meji nameniti dovolj prostora.

Nadalje pa se gotovo pozanimamo še o tem, kakšno vzdrževanje živa meja potrebuje. Na dolgi rok je prav to ključni faktor, ki lahko močno odloča o zadovoljstvu stanovalcev. 

Če za rastline ne skrbimo dobro, bodo ušle izpod nadzora in močno pokvarile izgled vrta. Nekatere rastline pa lahko propadejo in imajo še slabši učinek. Vse to moramo imeti v mislih, če želimo biti zadovoljni s svojo živo mejo. 

Nekatere rastlinske vrste so kot nalašč za to vlogo in zahtevajo minimalno vzdrževanje, druge bo treba pogosteje obrezovati, tudi zalivati in gnojiti. Delo običajno ni pretirano zahtevno, a pametno je že vnaprej poizvedeti, kaj bo treba dejansko opravljati.

Pomembno je tudi to, da najdemo pravo ponudbo in izberemo kakovostne rastline. Le tako bo živa meja lahko izpolnila svojo nalogo. 

Če se le da, izberemo rastline ob obisku drevesnice. Lahko si ogledamo različne opcije in se prepričamo, da gre za kvalitetne rastline, ki bodo navdušile tudi na domačem vrtu. Izkoristimo tudi dodatno ponudbo mojstrov, ki se ukvarjajo s prodajo rastlin za živo mejo. 

Tako bomo kar najbolje pripravljeni na prilagoditve vrta, na dolgi rok pa bomo kar najbolj zadovoljni tudi z rezultatom.