August 10, 2021

Varna vožnja in obveznosti voznikov začetnikov

Vsak voznik je bil nekoč začetnik in vsak je moral opraviti proces usposabljanja, ki vodi do vozniškega dovoljenja. Nekoč so bili ti postopki sicer nekoliko drugačni, ena izmed večjih sprememb v zadnjih letih je varna vožnja, ki je zahtevana za vse nove voznike. To je ukrep, ki je v veljavi sicer že dobrih deset let, a vseeno povzroča preglavice tistim, ki se pripravljajo na vozniški izpit. Včasih si niti nismo na jasnem, kakšne obveznosti imamo pred seboj in kaj vse bo treba opraviti, da lahko pridemo do vozniškega dovoljenja. Seveda moramo opraviti vse nujne postopke, da lahko dobimo dovoljenje, tako da ne moremo zanemariti niti tistih ki niso neposredno vključeni v usposabljanje pri avtošoli.

Varna vožnja se opravlja po tem, ko že opravimo izpitno vožnjo in dobimo začasno vozniško dovoljenje. Seveda pa imamo pred tem še veliko dela, ki ga moramo opraviti. Vsak kandidat za voznika se bo srečal z nekaterimi obveznostmi, ki jih opravlja v avtošoli ali pa jih mora opraviti samostojno. Pomembno je, da vse to opravimo v celoti in pravočasno.

Varna vožnja še nadgradi spretnosti in znanja, ki jih pridobimo v avtošoli

Varna vožnja sledi dolgemu postopku izobraževanja in usposabljanja

Preden pridemo do izpita, moramo opraviti kar nekaj nujnih postopkov. Najprej mora kandidat že sam izpolniti nekaj obveznosti, preden sploh pristopi k avtošoli za začetek postopka usposabljanja pri njih. To ni povsem nujno, a običajno že prej opravimo zdravniški pregled, lahko tudi izpit prve pomoči – oboje lahko opravljamo pred začetkom tečaja CPP, lahko pa tudi kasneje. 

V vsakem primeru moramo opraviti tako zdravniški pregled in izpit prve pomoči kot tečaj CPP, da se lahko prijavimo na izpit CPP. To je pomemben mejnik v postopku usposabljanja za vozniški izpit. Ko opravimo teoretični del izpita, se namreč lahko začne varna vožnja v sklopu praktičnega usposabljanja pri avtošoli.

Po opravljenih obveznostih se lahko posvetimo vožnji, ki vodi do izpitne vožnje po opravljenem programu usposabljanja. Opravimo še izpitno vožnjo in pridobimo začasno vozniško dovoljenje. S tem postanemo voznik začetnik, kar je poseben status, ki prinaša nekatere omejitve. Poleg tega imamo še nekatere obveznosti, med katerimi je tečaj varne vožnje.

Kdaj se opravlja varna vožnja? Na to še ni treba skrbeti takoj po opravljanju izpitne vožnje.

Kdaj se opravlja varna vožnja?

Postopki pri opravljanju vozniškega izpita so lahko precej zamudni, na kar se je pametno vnaprej pripraviti. S tega vidika je varna vožnja še najmanjši problem. Verjetno bo treba kar nekaj časa čakati že na zdravniški pregled, v bolj zasedenih zdravstvenih domovih so čakalne dobe tudi po en mesec. Veliko prej pridemo na vrsto v kakšnih zasebnih zavodih, kjer opravljajo takšne preglede, so pa seveda dražji. 

Izpit iz prve pomoči in tečaj CPP lahko opravimo dokaj hitro, to so tečaji, ki se redno organizirajo in dobimo ustrezen termin brez večjih težav. Ko opravimo vse te obveznosti, se lahko prijavimo na izpit CPP. To opravimo na upravni enoti, kjer se lahko spet kar dosti zamudimo. Najprej se moramo morda prijaviti že na termin za obisk upravne enote, kar bo v bolj zasedenih krajih trajalo vsaj kak teden ali dva. Nato se pri upravni enoti prijavimo na termin za izpit, ki je morda oddaljen še kak mesec dni. Boljše termine najdemo v kakšnih odročnih krajih, a verjetno bomo imeli tudi v tem primeru več tednov za pripravo.

Termini za vožnjo so odvisni od avtošole, a to lahko hitreje opravimo. Prav tako ni treba toliko čakati na izpitno vožnjo. Kaj pa torej varna vožnja? To je obveznost, ki se opravlja po šestih mesecih od prejema začasnega vozniškega dovoljenja. Nekaj časa torej imamo, da se podrobneje spoznamo z domačimi cestami in se navadimo na občutke v avtomobilu. Po šestih mesecih se lahko prijavimo na tečaj varne vožnje za mlade voznike. To obveznost moramo opraviti, preden poteče veljavnost začasnega dovoljenja, torej v dveh letih.

Varna vožnja se opravlja tudi na druge načine

Običajno imamo v mislih tečaj varne vožnje, ki ga mora opraviti voznik začetnik, preden dobi polnopravno vozniško dovoljenje. A izvajajo se tudi drugačni tečaji, ki so lahko zelo dobrodošli tudi za bolj izkušene voznike. Ponudbo najdemo pri avtošolah in drugih izvajalcih.

Varna vožnja lahko pomaga tudi izkušenim voznikom

Pogosto se recimo opravlja varna vožnja za motoriste, tak tečaj je zelo priporočljivo obiskati pred začetkom sezone, če smo preko zime nekoliko pozabili na občutke na motorju. Prav tako se lahko opravi tečaj varne vožnje za mlade voznike, ki želijo pridobiti več izkušenj za volanom vozila. Tu je ponudbe kar dosti in hitro lahko dobimo program, ki nam odgovarja. Morda bomo takšne ponudbe deležni že pri usposabljanju v avtošoli, lahko pa programe najdemo tudi kasneje.

Pametno je torej izkoristiti ponudbo, saj omogoča spoznavanje novih veščin in pridobivanje izkušenj za volanom. Prinaša zelo koristne spretnosti, ki se tudi v praksi dobro izkažejo. Ker je varna vožnja v takšnih tečajih tudi precej poceni, ni nobenih zadržkov, da se ne bi udeležili kakšnega takšnega tečaja in postali boljši vozniki.