September 5, 2021

Tudi hrana za pse se razlikuje v kvaliteti

Ko lačni nestrpno čakamo na okusen obrok, se pogosto veselimo kakšnih posebnih specialitet, ki so nam res všeč. Uživamo razgibano in uravnoteženo hrano, ki nam daje vsa potrebna hranila, predvsem pa blagodejno deluje na naše brbončice in odgovarja našemu okusu. Vse to so pomembne funkcije, ki jih ima hrana, zato ne gre pozabiti na te lastnosti niti v primeru, da ne pripravljamo obroka zase. Tudi hrana za pse mora biti kvalitetna in okusna, saj želimo svojemu ljubljenčku ponuditi najboljše, kar mu lahko. Seveda se posvečamo različnim lastnostim pasje hrane, a v končni fazi se splača premisliti o tem, kje bomo dobili kar najboljšo rešitev, ki je na voljo.

Včasih imamo s pasjo hrano kar dosti težav in naš kuža morda noče jesti kakšnih obrokov. Za to lahko obstaja več razlogov, a čisto možno je, da mu hrana pač ni všeč. To enostavno rešimo tako, da preizkusimo kakšno drugo pakiranje, ki ponuja bolj zanimiv obrok. Težava pa je v tem, da se pogosto zgodi, da na koncu odkrijemo hrano, ki je psu všeč, in mu stalno kupujemo isto. Posebno tveganje je v tem, da izbrana hrana za pse nima povsem uravnotežene hranilne sestave in pes s prehrano ne bo pridobil vseh snovi, ki jih potrebuje. Prav tako z izbiro ene vrste hrane izgubimo prednosti razgibane in uravnotežene prehrane, nič drugače kot pri človeku. Zato se splača aktivno izbirati zanimivo in kvalitetno hrano, s katero bo naš kuža zadovoljen, pa tudi dobro nahranjen.

Kakšna hrana za pse je najboljša?

Težko bi rekli, da je le en izdelek najboljši ali pa da moramo pri izbiri pasje hrane upoštevati prav specifične prioritete. Vedno ciljamo na to, da dobimo kakovostno hrano z ugodno hranilno sestavo. Če pobrskamo po prodajnih policah trgovcev s to ponudbo, bomo hitro našli zelo prepričljive izdelke, sploh če se izognemo tistim najcenejšim.

Naj bo hrana za pse prilagojena tudi starosti kužka

Veliko dela torej opravimo že s tem, da se lotimo iskanja dobre hrane. Če se ne odločimo preprosto za prvo ali celo najcenejšo hrano, se uspešno izognemo mnogim napakam, ki jih lastniki psov naredijo pri izbiri pasje hrane. Nato se lahko posvetimo izbiri med različnimi izdelki, ki bodo verjetno povsem ustrezni, sploh če našemu kužku odgovarja razgibana pasja hrana in lahko izberemo več različic.

Če pobrskamo po ponudbi trgovin, bomo našli kar dosti izbire tudi med kakovostnimi izdelki v višjem rangu. Tam se hitro prepričamo, da gre za dobro hrano z ugodno hranilno sestavo. Predvsem se prepričamo, da je hrana za pse sestavljena iz kakovostnih živil, ki ustrezajo potrebam našega ljubljenca.

Suha ali mokra hrana za pse?

Odločamo se med mokro in hrano. Načeloma velja, da je mokra hrana bolj kvalitetna in se suhi izogibamo, a to nikakor ni pravilo, ki ga ne bi smeli prekršiti. Vse je odvisno od tega, kaj se v hrani skriva. Tudi briketi so lahko zelo kakovostni in dejansko prinašajo vse, kar naš kuža rabi. Poleg tega so prav briketi psom pogosto zelo všeč, sploh če jih uporabljamo tudi pri treningu in drugih aktivnostih.

Tudi suha hrana za pse je lahko včasih povsem primerna

Moramo pa v tem primeru izbrati ustrezne brikete, s katerimi bomo za psa dejansko naredili nekaj dobrega. Cenejša hrana za pse je pogosto sestavljena iz živil, ki ne prinašajo ključnih hranil, temveč služijo le temu, da psa za nekaj časa nasitijo. To funkcijo imajo tudi kakšna veziva v briketih in nepotrebni dodatki. S takšno hrano ne bomo dosegli dobrega učinka, kar bo že takoj jasno. 

S tega vidika je mokra pasja hrana vsekakor boljša izbira, saj imamo načeloma manj tveganja za slabo izbiro, če se osredotočimo na te izdelke. Lažje dobimo kakovostno hrano, ki bo psu gotovo tudi bolj všeč. Tu so na voljo predvsem obroki na osnovi kakovostnega mesa, poleg beljakovin potrebujemo še vir ogljikovih hidratov, ki je pogosto riž ali krompir. Takšna hrana za pse je kakovostna in priljubljena, seveda pa moramo najti prave izdelke v ponudbi.

Hrana za pse v ponudbi trgovin za živali

Na srečo je ponudba enostavno dostopna, pasjo hrano najdemo v vsaki trgovini z živalmi. Verjetno tudi tam, kjer je v ospredju akvaristika, najdemo kakšen priboljšek za kužka, saj se trgovine običajno založijo z opremo, po kateri je največ povpraševanja.

Široka paleta izdelkov je seveda na voljo v trgovinah, ki se posvečajo vsem mogočim hišnim živalim. Že akvaristika zahteva pozorno izbiro izdelkov za nego rib in drugih vodnih živali, enako teraristika, ki je prav tako priljubljena. Mnogi še bolj kot psa cenijo manjše domače živali, s katerimi ni toliko dela in jih lahko enostavno občudujemo v akvariju ali terariju. A pozor, tudi teraristika lahko zahteva veliko opreme in skrbnosti, pogosto celo več kot pri psih. Kvalitetna hrana za pse namreč že reši velik del ključnih nalog, ki jih imamo pri skrbi za psa, medtem ko moramo biti pri kakšnih občutljivih živalih še bistveno bolj pozorni. Tudi pri izbiri izdelkov, ki sestavljajo njihovo prehrano.