September 5, 2021

Toplotne črpalke in klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje doma

Vzdrževanje prijetnih temperatur je glavna naloga domačega stanovanja. Težko si predstavljamo udobno bivanje v stanovanju, če nas stalno zebe ali pa nam je prevroče. To pomeni, da je zelo pomembna prav izbira naprav, ki skrbijo za uravnavanje temperature.

V mislih imamo seveda predvsem klimatske naprave za hlajenje prostorov ter ogrevalne sisteme za ogrevanje, med slednjimi izstopajo predvsem toplotne črpalke. Katere opcije so najbolj ustrezne moramo ugotoviti sami na podlagi lastnih zahtev in pričakovanj.

Tako med klimami kot med toplotnimi črpalkami imamo kar nekaj izbire. Gotovo pa lahko najdemo dobre rešitve, saj je na trgu v ponudbi kar nekaj sodobnih naprav, ki se lahko dobro prilagodijo potrebam vsakega posameznika.

Klimatske naprave za prijeten dom

Za hlajenje lahko dobro poskrbijo že običajne klimatske naprave. Navsezadnje bomo z dobro opremo hitro dosegli zelo dobre učinke, sploh v običajnih poletnih dneh – ni treba ustvarjati zelo velikih temperaturnih razlik, kakšnih 10° Celzija že zadošča za odličen občutek. Seveda pa ima ta oprema še mnoge druge lastnosti, ki morajo biti dobro prilagojene našim potrebam, če želimo res pričakovati dober učinek. Poleg tega smo včasih tudi bolj zahtevni in se odločamo za naprednejše izdelke, ki prinašajo še boljšo izkušnjo.

V vsakem primeru pa imajo klimatske naprave eno osnovno funkcijo, to je hlajenje stanovanjskih prostorov. To dosegajo z učinkovito izmenjavo energije z okoljem. Izbiramo predvsem klimatske naprave z zunanjo enoto, saj po tem konceptu deluje izmenjava energije. Obstajajo tudi kompaktne klime brez zunanje enote in druge naprave z raznimi funkcijami, navsezadnje tudi enostavni ventilatorji, a od te opreme ne moremo pričakovati dobrega učinka pri hlajenju.

servis klimatske naprave

Sodobne klimatske naprave ponujajo odličen učinek in načeloma ni treba posebej skrbeti, kako dobro se bodo odrezale, če seveda ne izbiramo med nizkocenovnimi opcijami ali kakšnimi neznanimi znamkami. V običajnem stanovanju se bo verjetno prav dobro obnesla praktično vsaka dobra klima, zato se pri izbiri pogosto osredotočamo na kakšne posebne lastnosti, recimo na glasnost delovanja, možnosti oddaljenega upravljanja, delovanje po urniku in podobno. Pozorni smo tudi na porabo energije, saj gre za opremo, ki je lahko precej potratna.

Klimatske naprave in hladilni agregati

Medtem ko klimatske naprave skrbijo za uravnavanje temperature zraka, potrebujemo v nekaterih primerih tudi drugo opremo za podobne naloge. To so lahko hladilni agregati, ki se uporabljajo predvsem v kakšnih zahtevnejših okoljih, recimo v industriji.

Služijo različnim namenom, najbolj značilna naloga je hlajenje vode. Zmogljivi hladilni agregati so nujno potrebni za vzdrževanje ustreznih pogojev v kakšnih večjih zamrzovalnikih, predvsem v gostinstvu, medicini, farmaciji … Povsod, kjer imamo pri hlajenju posebne naloge, pride takšna oprema morda v poštev.

Na voljo so torej različne opcije, ne le klimatske naprave za hlajenje prostorov. Če imamo kakšne posebne potrebe, se splača razmisliti o teh rešitvah, ki običajno lahko ponudijo zelo dober učinek.

Toplotne črpalke in klimatske naprave za ogrevanje

Zanimivo je, da klimatske naprave in toplotne črpalke običajno delujejo po enakem principu in tudi dejansko lahko nekatere naprave uporabimo tako za hlajenje kot za ogrevanje.

Se bodo pa za ogrevanje bolje izkazale toplotne črpalke, ki so povsem prilagojene takšnemu načinu uporabe. Za kar najboljši učinek premišljeno izberemo ustrezno opremo.

Najbolj priljubljena izbira je toplotna črpalka zrak voda, ki pridobiva energijo za ogrevanje iz okoliškega ozračja. Ta naprava je podobna klimatskim napravam v tem, da ima podobno zunanjo enoto, s katero opravlja izmenjavo energije z okoljem. Pridobiva energijo iz zraka in na ta način ogreva vodo za ogrevanje. Toplotna črpalka zrak voda je lahko že s tem povsem dovolj zmogljiva in zanesljiva za ogrevanje doma, predvsem to velja za dobro izolirana sodobna stanovanja.

Če potrebujemo nekaj več zmogljivosti, je priporočljiva izbira hibridna toplotna črpalka. To so naprave, ki imajo dodan še sistem za dogrevanje, ki deluje z drugimi energenti.

Medtem ko toplotna črpalka pridobiva energijo za ogrevanje iz ozračja, deluje sistem za dogrevanje na plin ali elektriko.

Tako v hladnih dneh hibridna toplotna črpalka zagotavlja zanesljivo delovanje in dovolj zmogljivosti tudi pri ekstremno nizkih temperaturah.

Tako toplotne črpalke kot klimatske naprave ponujajo odličen učinek v praksi

Na voljo imamo še druge izvedbe toplotnih črpalk, ki pa so načeloma precej dražje in bolj kompleksne kot toplotna črpalka zrak voda. Pri izvedbi zemlja voda recimo potrebujemo dovolj odprte površine na prostem, kamor vgradimo podzemne kolektorje, izvedba voda voda pa zahteva vrtanje do podtalne vode. To so opcije, ki v nekaterih primerih predstavljajo zelo posrečeno rešitev, a se običajno ne uporabljajo za običajna stanovanja.

Tudi sicer ponujajo toplotne črpalke kar nekaj različnih možnosti pri nakupu. Za ogrevanje sodobnih stanovanj se lahko odlično obnesejo že dokaj poceni in osnovne toplotne črpalke, čeprav je seveda priporočljivo izbrati kakovostno in zanesljivo opremo, ki bo na dolgi rok lahko odlično opravljala svoje pomembne naloge.

Mnoge toplotne črpalke imajo funkcije, s katerimi lahko v poletnem času delujejo kot klimatske naprave, kar je še dodaten plus. S premišljeno izbiro na tem področju torej lahko pričakujemo zelo dober učinek in popolno zadovoljstvo.