August 15, 2021

Termoplasti za vsak namen

Plastični materiali so izredno uporabni in se dejansko uporabljajo pri izdelavi najrazličnejših izdelkov. Kar težko si je predstavljati, kako so sodobne plastike spremenile svet in omogočile pravo revolucijo v proizvodni industriji, pa tudi v mnogih drugih panogah, kjer cenimo kakovostne materiale z vsestranskimi lastnostmi. Najbolj uporabni so termoplasti, ki jih lahko enostavno oblikujemo v poljubne izdelke, neposredno lahko brizgamo tudi končne izdelke. Takšni materiali so zelo priljubljeni in se odlično obnesejo v praksi pri izdelavi najrazličnejših izdelkov.

Včasih plastika velja za slab material, ki se hitro poškoduje ali uniči. In vsekakor so iz plastike pogosto narejeni tisti kosi, pri katerih ciljamo predvsem na nizko ceno in se ne zmenimo kaj dosti za vzdržljivost. A na voljo so tudi plastike, ki se bistveno bolje obnesejo pod večjimi obremenitvami. Nekateri termoplasti so posebej izdelani za uporabo v avtomobilski, letalski in vesoljski industriji. Izredno uporabna je plastika tudi v gradbeništvu. Vse to so izdelki, pri katerih je vzdržljivost ključnega pomena, kar dokazuje, da lahko plastične materiale uporabljamo tudi v zahtevnejših okoljih.

Moramo pa za to izbrati materiale, ki so primerni glede na zahteve, ki jih imamo. Tehnična plastika se proizvaja v zelo različnih oblikah, hitro je možno narediti material, ki ima nekoliko drugačne lastnosti. Pogosto se niti ne zavedamo, kako velike razlike lahko dosežemo že pri posameznih vrstah plastike – iz PVC-ja recimo lahko izdelamo tako plastične vrečke kot vzdržljive okenske profile. Široka ponudba dobaviteljev plastike je torej zelo dobrodošla, a vedeti moramo, katere materiale dejansko potrebujemo.

Termoplasti se pogosto uporabljajo za proizvodnjo embalaže

Kateri termoplasti so na voljo?

Na izbiro imamo neštete različice plastike. Ločijo se po vseh mogočih lastnostih, tako da imamo kar zahtevno delo pri izbiri, če iščemo plastiko za kakšne posebne namene. Pogosto se lahko zanesemo kar na pogoste vrste, ki odgovarjajo potrebam mnogih uporabnikov.

Najbolj priljubljena vrsta plastike je polietilen oziroma PE, ki se masovno proizvaja in uporablja v najrazličnejših izdelkih. Verjetno je najbolj značilen PE za kakšna ohišja in embalaže. To je torej vsestranska plastika, s katero smo vsakodnevno v stiku. Dejansko gre za zelo vsestranski material, ki ga lahko dobro izkoristimo, ne glede na to, za kakšne namene potrebujemo dobro plastiko. PE se lahko uporablja tudi za kakšne druge namene, nenazadnje je zelo poceni in enostavno dobavljiv, še vedno pa ima zadovoljive lastnosti za izdelavo neštetih plastičnih izdelkov.

Poleg tega termoplasti ponujajo še veliko druge izbire. Med najbolj priljubljenimi vrstami plastike sta še PVC in PP, ki imata podobno vlogo kot PE in se prav tako uporabljata v izredno raznolikih izdelkih.

Če potrebujemo plastiko s posebnimi lastnostmi, pa moramo biti pri izbiri včasih bolj previdni. Morda pride recimo v poštev PA poliamid, ki ima že nekoliko boljše lastnosti. Gre za material, ki je vzdržljiv in odporen. Predvsem je žilav in dobro prenaša večje obremenitve ter stalno obrabo. Uporablja se pri izdelavi raznih bolj obremenjenih plastičnih kosov, tudi za kakšne strojne dele, recimo zobnike, ležaje in vodila. Predvsem ta material prepriča z dobrimi drsnimi lastnostmi, pri katerih je odporen na obrabo.

Tako PA poliamid kot PE, PP in PVC so na voljo v ponudbi dobaviteljev, ki se ukvarjajo s tehnično plastiko. To ponudbo lahko dobro izkoristimo, saj je možno iz plastike hitro in enostavno oblikovati razne uporabne izdelke.

Termoplasti pri izdelavi končnih izdelkov

Pri dobaviteljih bomo dobili plastične polizdelke oziroma surovine, ki jih moramo še nadalje obdelati. Običajno lahko izbiramo med različnimi oblikami polizdelkov. To so recimo plastične palice in plastične plošče, oboje omogoča enostavno predelavo v končne izdelke.

Termoplasti omogočajo enostavno brizganje končnih izdelkov

Med ključnimi lastnostmi, ki jih imajo termoplasti, je gotovo prilagodljivost pri višjih temperaturah. Te materiale oblikujemo tako, da jih segrejemo in prilagodimo, nato se material ohladi in obdrži svoje lastnosti. Posebej praktično je brizganje, v tem primeru se tehnična plastika vbrizga v pripravljen model oziroma kalup, s čimer že dobimo končan izdelek.

Lahko pa najdemo še druge možnosti za obdelavo plastike. Nenazadnje gre za izredno vsestranske materiale, ki jih vsak uporablja po svoje. Odpirajo neštete možnosti za uporabo. Včasih lahko uporabimo kar polizdelke, recimo polikarbonatne plošče, ki se uporabljajo za izdelavo kakšnih kritin. Ponudba dobaviteljev je torej zelo dobrodošla, na voljo so termoplasti za vsako situacijo.

Termoplasti pri dobaviteljih

Kako dobimo kakovostne plastične materiale? Enostavno jih dobimo pri večjih dobaviteljih, ki imajo izredno prepričljivo ponudbo. Gotovo bo v ponudbi polietilen, ki je najbolj priljubljena vrsta plastike, enostavno dobimo tudi PVC in PP. Večji dobavitelji imajo zanimivo zbirko materialov, ki jih lahko dobro izkoristimo za različne namene, vedno bolj priljubljena je recimo tudi eko plastika.

Druga prednost pa je ta, da lahko te materiale enostavno naročimo kar preko spleta. To nam delo močno olajša, sploh če najdemo ustrezne polizdelke, ki so takoj primerni za enostavno obdelavo. Na ta način predstavljajo termoplasti pravo rešitev za razne delovne naloge, z dobrim dobaviteljem pa imamo stalno zalogo materiala za delo. Pri večjih naročilih seveda lahko dobimo tudi kakšne posebej prilagojene ponudbe.