September 5, 2021

Specializirana embalaža za hrano za gostinstvo

S hrano moramo zelo previdno rokovati, saj se lahko kaj hitro zgodi, da pride do kakšnih težav. Visok higienski standard je nujen predvsem za preprečevanje širjenja bolezni, da se na živilih ne zbirajo kakšni patogeni ali da se sami ne okužimo, ko delamo s hrano. Seveda pa imamo tudi sicer velik interes, da jemo čisto in ustrezno pripravljeno hrano. Tako moramo biti zelo pozorni tudi na to, da živila shranjujemo v embalaži, ki je primerna za ta namen. Takšno vlogo ima embalaža za hrano, ki je narejena prav za to, da nam pomaga pri varnem rokovanju z živili. Brez težav lahko najdemo širno ponudbo takšnih izdelkov, nekateri dobavitelji se osredotočajo prav na opremo za gostinstvo

Pri gostincih imamo posebne izzive, saj se njihova dejavnost vrti prav okoli hrane. Delo z živili je zato kritično, uporabljamo pa različne vrste embalaže za različne sestavine in jedi. Vedno mora biti pri roki ustrezna embalaža za hrano, da lahko delamo učinkovito in brezskrbno. Seveda imamo tudi druge ukrepe, ki nam pomagajo zagotavljati visok higienski standard. Bo pa kakovostna embalaža k temu veliko pripomogla, saj se v vsakem gostinskem obratu pogosto ukvarjamo s spravljanjem živil, včasih tudi za dlje časa. Tako bomo potrebovali prilagojeno embalažo, ki je dobro pripravljena za gostinsko uporabo.

Embalaža za hrano je lahko izjemno raznolika, saj ima različne naloge

Omeniti gre še nekatere posebne funkcionalnosti, ki jih ima embalaža za hrano v gostinstvu. Tu namreč pogosto iščemo kakšne zelo dovršene izvedbe in koristimo njihove posebne funkcije. Najbolj izstopa embalaža za dostavo hrane, ta mora biti oblikovana tako, da zadržuje toploto in omogoča enostaven transport okusnih jedi.

Posebna embalaža za hrano, ki omogoča brezskrbno delo z živili

Za takšno vlogo bo treba torej izbrati izdelke, ki so dobro prilagojeni našim zahtevam. Predvsem se osredotočimo na izbiro embalaže iz ustreznih materialov. Vsekakor mora biti embalaža za živila varna za stik s hrano, to je prioriteta, ki jo postavimo na prvo mesto. Se pa nato posvetimo še številnim drugim lastnostim, ki jih imajo ti materiali. Na koncu izbiramo še med mnogimi izvedbami embalaže, ki se ujemajo z raznimi zahtevami gostincev.

Embalažo izbiramo glede na to, za kaj jo bomo potrebovali. Včasih služi embalaža za hrano preprostemu shranjevanju živil, predvsem to velja za kakšne sestavine, ki jih ne uporabimo v celoti. Včasih pa imamo opravka z embalažo, ki je prilagojena za gotove jedi, kot je recimo embalaža za torte. Za vsako nalogo moramo izbrati prave izdelke, ki se bodo res dobro obnesli. Na srečo imamo na voljo ponudbo, ki reši praktično vse potrebe. Že med posameznimi materiali najdemo izjemno prepričljiv nabor različnih izdelkov, tako nam recimo plastična embalaža ponuja ogromno izbire, kar lahko dobro izkoristimo.

Iz katerih materialov se izdeluje embalaža za hrano?

Kar nekaj različnih materialov poznamo, ki so varni za stik s hrano. Tako ne bo težko najti prave rešitve tudi za zahtevne gostince. Pogosto je embalaža za hrano iz plastike, ki je vsestranski material, zelo primeren za oblikovanje embalaže. A pozor, za stik s hrano niso primerne vse plastične mase, odločimo se za tiste, ki imajo ustrezno oznako. V tej ponudbi bomo dobili ogromno opcij, tako za gostinstvo kot za domačo uporabo. Iz plastike lahko izdelamo dovršene izdelke, ki niso le vsestranska embalaža, temveč so to lahko tudi podstavki za torte in podobni posrečeni dodatki, ki se uporabljajo v slaščičarnah, pekarnah, restavracijah in drugod.

Med drugimi materiali izstopa še stiropor. Ta embalaža je prava rešitev za gostince, ki opravljajo dostavo hrane. Potrebujemo namreč zanesljivo embalažo, ki bo omogočila transport jedi, hkrati pa ciljamo tudi na dobro toplotno izolacijo. Embalaža za hrano iz stiropora je lahko zelo dobro oblikovana prav za to nalogo. Pogosto gre za kakšne večje škatle, v katere lahko zložimo hrano tudi v drugih posodah. Lahko pa dobimo tudi posodice iz stiropora, ki so še bolj praktične.

Ostali materiali še ponujajo kar nekaj izbire. Veliko možnosti najdemo recimo med alu izdelki, tudi to je priljubljena embalaža za živila.

Posebna embalaža za hrano

Omenjeni izdelki so večinoma vsestranski in se bodo gotovo dobro znašli v vsakem gostinskem obratu. Tako ima embalaža za hrano zelo pomembno vlogo, za katero je pametno izbrati vsestransko opremo. A prav tako potrebujemo tudi kakšne posebej prilagojene izdelke za posebne namene. 

Za različna živila se uporablja prilagojena embalaža za hrano

Tako se odločamo za embalažo, ki je oblikovana prav za določeno nalogo. To je recimo embalaža za torte, ki se uporablja v slaščičarstvu. S tortami imamo veliko dela, v končni fazi pa jih je treba dobro zaščititi za transport. Takšna embalaža nam pomaga pri brezskrbnem prenašanju in prevažanju torte, nenazadnje pa je uporabna tudi za shranjevanje torte pred serviranjem. V slaščičarnah se takšna embalaža za hrano uporablja tudi za prezentacijo in pomoč pri prodaji, svoje dodajo še praktični podstavki za torto, ki jih prav tako dobimo v tej ponudbi. Takšna embalaža ima lahko še boljši učinek, če seveda znamo izbrati prave izdelke in jih tudi dobro izkoristiti pri svojem delu.