August 15, 2021

Sanacija dimnika je lahko poceni in enostavna

Kakovosten dimnik je ključnega pomena za dobro delovanje sodobnih kurilnih naprav. Skrbi namreč za učinkovito odvajanje dima in plinov, tako da bo tudi ogrevalni sistem dobro deloval. Če želimo kurilno napravo vgraditi v kakšno starejšo hišo, bomo imeli z dimnikom verjetno veliko dela – starejši dimniki namreč niso tako učinkoviti kot sodobne rešitve, poleg tega je vprašanje, kako je star dimnik prenesel več desetletij na udaru raznih obremenitev. Zato je sanacija dimnika pri starejših objektih pogosto kar nujna.

Če želimo opraviti sanacijo, se moramo premišljeno lotiti dela, ki je potrebno za to. Včasih je sanacija kar velik projekt, lahko pa se opravi tudi poceni in enostavno. Največjo razliko naredi strokovnjak, ki ga izberemo. Ponudba vključuje razne sodobne rešitve, ki jih namestimo namesto starejših dimnikov, možno pa je sanirati tudi stare opečnate dimnike in rekonstruirati razne dimnike, ki jih želimo ohraniti v podobni obliki. Da bi res dobili dobro ponudbo, je pametno preveriti, kakšna sanacija dimnika je na voljo pri uveljavljenih in cenjenih ponudnikih.

Prepričati se moramo predvsem o tem, da bo sanacija res kompletno opravljena. Dimnik ni le vidni kos na vrhu strehe, temveč poteka skozi cel objekt, sistem je lahko precej kompleksen. Pri sanaciji so pogosto bolj kritični drugi elementi, spet pridejo v poštev le profesionalne storitve, ki jih nudijo uveljavljeni mojstri.

Kaj vključuje sanacija dimnika?

Dimniški sistemi so lahko kompleksni in postavljajo pri sanaciji mnoge izzive. V vsakem primeru moramo upoštevati vse elemente v takšnem sistemu, da lahko sanacijo res opravimo učinkovito. Nekaj dela bo gotovo že z zaključkom dimniške cevi na vrhu strehe, bomo pa verjetno morali več pozornosti posvetiti drugemu koncu dimnika.

Sanacija dimnikov se pogosto opravlja zato, da lahko v starejše objekte vgradimo novejše kurilne naprave. Takšne naprave potrebujejo zanesljivo povezavo z dimnikom, ki pa jo starejši dimniški sistemi morda ne nudijo. Tako vključuje sanacija dimnika predvsem prilagoditev priklopov, ki omogočajo uporabo raznih sodobnih kurilnih naprav. Tovrstne prilagoditve v dobro zasnovanem dimniškem sistemu lahko olajša rozeta za dimnik, s katero imamo več dostopov do dimniške cevi. Enostavno lahko prilagodimo celoten sistem in z minimalnimi posegi priklopimo tudi sodobne kurilne naprave. Če je dimniška cev v dobrem stanju, bo sanacija dimnika povsem enostavna in seveda tudi poceni, le prepričati se je treba, da vse deluje tako, kot mora.

Sanacija dimnika pripomore k boljšemu delovanju kurilnih naprav

Možno pa je, da bo z dimnikom tudi veliko več dela. V takšnem primeru je treba sanacijo dobro načrtovati. Na različne načine se lahko lotimo kompletne prenove, a v vsakem primeru bo treba najprej preveriti stanje in pripraviti dober plan obnove. Tu nam spet pomagajo različni dostopi do dimniške cevi.

Vzdrževanje in sanacija dimnika

Sanacije se ne opravljajo le na starih objektih, kjer dimnik morda ni več v uporabi. Tudi v novejših objektih, kjer dimnik redno uporabljamo, se lahko posvetimo takšnim opravilom. Pametno je dimnik redno pregledovati in vzdrževati, kar je pogosto precej enostavno, če imamo priročna vratca za dimnik. Tako bomo imeli nadzor nad delovanjem sistema, zagotovimo tudi varnost in učinkovitost delovanja dimnika. Hitro bomo ugotovili, ali je potrebna tudi sanacija ali ne.

Slabo vzdrževan dimnik predstavlja varnostna tveganja. Posebej pogosta težava je dimniški požar, ki lahko močno zagreni življenje tistim, ki pri vzdrževanju svoje stanovanjske opreme in objekta niso dovolj vestni. To je razlog za večje požare v različnih objektih, pogosto je za požar kriv povsem enostaven razlog, to, da dimnika nismo redno čistili in vzdrževali. Tudi če še ni potrebna sanacija dimnika, je torej pametno vzdrževanju te opreme nameniti nekaj dodatne pozornosti in tudi nekaj dela. Še posebej to velja za dimnike, ki so v uporabi le v hladnejšem delu leta, pred sezono se vsekakor splača sistem pregledati in očistiti.

Prilagoditve, ki jih omogoča sanacija dimnika

Pogosto imamo pri sanaciji točno določen namen, običajno je to vgradnja novih kurilnih naprav. Zato nas bo zanimalo predvsem to, kakšne prilagoditve lahko ob sanaciji opravimo. Seveda je sanacija dimnikov včasih izvedena tudi zgolj zato, ker pride do kakšnih posebnih poškodb ali obrabe in je treba nasloviti te težave, ne da bi cel dimniški sistem posebej prilagajali.

Posebej skrbna mora biti sanacija dimnika pri kakšnih večjih projektih

Če pa se sanacija dimnika izvaja zato, da lahko vgradimo sodobno opremo za ogrevanje stanovanja, je pametno načrtovati tudi nekatere prilagoditve. Ne nujno le tiste, ki so neposredno odgovorne za to, da lahko opremo povežemo s samim dimnikom. Vgraditi moramo recimo tudi vratca za dimnik, da bomo lahko do dimnika enostavno dostopali in ga redno čistili. Prav tako nam zelo koristi rozeta za dimnik, ki se namešča na zaključke dimniških cevi, kjer želimo pustiti prostor za dostop in dodatne prilagoditve. Marsikaj pa lahko postorimo na obeh koncih glavne dimniške cevi, tako na vrhu dimnika kot pri kurilni napravi. S takšnimi prilagoditvami bo delovanje dimnika bolj varno in učinkovito. Splača se izkoristiti te priložnosti, ki jih ponuja sanacija dimnika. Pri uglednih izvajalcih najdemo zelo celovite ponudbe za sanacije, dober rezultat je vedno zagotovljen.