August 25, 2021

Prilagodljiva drsna steklena vrata

Za drsna steklena vrata se običajno odločamo tam, kjer želimo na svoje obiskovalce narediti dober vtis. Nič čudnega torej, da se takšna vrata večinoma pojavljajo v trgovinah in poslovnih prostorih, v hotelih in v drugih okoljih, kjer sprejemamo pomembne goste. Ključna naloga je ta, da takšna vrata naredijo dober vtis na vsakogar, ki se približa vhodu. Tak učinek bomo dosegli, če lahko vrata povsem prilagodimo svojemu namenu. Na srečo smo precej fleksibilni, saj imamo veliko izbire med različnimi izvedbami drsnih vrat. Praktično vsako značilnost takšnih vrat je možno prilagoditi zahtevam, ki jih postavlja specifična situacija.

Sprva pa se moramo vprašati predvsem o tem, ali so drsna vrata sploh najboljša izbira za namen, ki ga imamo v mislih. Steklena vrata lahko izdelamo tudi v drugih izvedbah in s tem prikažemo vse odlike ličnih steklenih površin. Priljubljena so recimo tudi vrtljiva vrata, nenazadnje pa tudi običajna krilna vrata lahko naredijo dober vtis. Vse te modele je možno opremiti tudi z električnim mehanizmom za avtomatsko odpiranje in zapiranje. Niso torej le drsna steklena vrata zelo prilagodljiva, tudi na druge načine lahko dosežemo izvrstne učinke. A prav drsna vrata so najbolj popularna, zato ponujajo največ izbire.

Kako oblikovati drsna steklena vrata?

Prilagodimo lahko praktično vsak aspekt steklenih drsnih vrat. Največji potencial imajo velike steklene površine, ki so glavni element pri oblikovanju dobrega prvega vtisa in nasploh lepega estetskega učinka. Vrata močno odločajo o izgledu prostora, steklo recimo prepušča svetlobo in prostore tudi razsvetljuje. Tu imamo zelo pomembno nalogo.

Drsna steklena vrata se lepo ujamejo s sodobno ahrhitekturo

Steklo lahko obdelamo tako, da bo površina zamegljena oziroma zastrta. Lahko ga zatemnimo ali obarvamo, lahko ga tudi poslikamo. Z dodatnimi možnostmi obdelave lahko drsna steklena vrata izdelamo tako, da imajo odsevne površine ali pa peskane vzorce. Vse to so možnosti, ki že močno odločajo o izgledu vrat, s tem seveda tudi o končnem učinku, ki ga bo imela takšna oprema. 

Steklena drsna vrata imajo še druge pomembne elemente, ki jih lahko prilagodimo svojim željam. Običajno je steklo nameščeno na kovinski okvir, praviloma se uporablja aluminij. Vidne elemente konstrukcije prilagodimo tako, da se lepo sklada s steklom in s splošno podobo stavbe oziroma prostorov. Predvsem lahko aluminijaste površine enostavno obarvamo, tako da se lepo ujamejo z ambientom. 

S temi prilagoditvami naredimo veliko razliko, čeprav gre za osnovne izbire pri izdelavi drsnih vrat. Že pred tem pa imamo nekatere pomembnejše izbire – odločamo se o tem, kako bodo vrata sploh delovala.

Drsna steklena vrata lahko delujejo na različne načine

Dobro poznamo drsna steklena vrata, ki se premikajo po enostavnem vodilu, pogosto se kar sama odpirajo in zapirajo, ko obiskovalec pristopi k vhodu. Takšna vrata videvamo predvsem v kakšnih trgovinah in podobnih prostorih. A tako vodila kot mehanizme upravljanja vrat lahko prilagodimo svojim željam.

Najprej moramo določiti pravzaprav že to, ali bomo imeli enokrilna ali dvokrilna steklena vrata. Včasih pa na domiseln drsni mehanizem lahko namestimo tudi več vratnih kril in dosežemo še bolj posrečene učinke. Podobno lahko pripravimo posebne rešitve, recimo kotna drsna vrata ali polkrožna vrata, avtomatska vrata pa se lahko odpirajo tudi s pregibanjem.

https://www.youtube.com/watch?v=xOFEjrQ2q68

Še več možnosti ponujajo avtomatski mehanizmi za odpiranje in zapiranje vrat. Električni pomik upravlja mehanizem, ki deluje s pomočjo senzorjev ali gumbov. Tako dosežemo različne učinke pri dejanski uporabi vrat. Najbolj značilna so vrata, ki se odpirajo s pomočjo senzorja gibanja. Ko senzor zazna gibanje pred vhodom, pošlje signal električnemu motorju, ki vrata odpre. Nato se drsna steklena vrata sama zaprejo na podlagi časovnika. Lahko pa najdemo tudi druge možnosti upravljanja avtomatskih vrat. Lahko jih recimo odpiramo in zapiramo kar z gumbom. Lahko imamo brezdotični senzor, lahko pa vrata odpiramo s čipom ali kartico, včasih celo z daljinskim upravljalnikom. Tu nam ogromno možnosti odpirajo tudi pametni mehanizmi, s katerimi postanejo steklena drsna vrata še bolj vsestranska.

Drsna steklena vrata uporabljamo tam, kjer želimo narediti dober vtis

Drsna steklena vrata v drugih okoljih

Dobro smo seznanjeni z vrati, ki jih opažamo v trgovinah in drugih komercialnih objektih. Se pa drsna steklena vrata uporabljajo tudi v drugih prostorih. Ne le kot vhodna vrata, lahko tudi kot notranja – na ta način lahko s posrečenim učinkom opremimo tudi domače stanovanje. 

Notranja drsna vrata so včasih zelo koristna v stanovanjskih prostorih. Omogočajo nam elegantno razmejevanje prostorov in omejevanje dostopa. Ponujajo popoln izkoristek prostora in imajo čudovit vizualni učinek. Pogosto se takšna vrata uporabljajo za prehod na balkon ali teraso, tako da delujejo tudi kot steklena panoramska stena. Včasih pa drsna steklena vrata v notranjih prostorih nadomestimo z drugimi materiali, tako dobimo zelo poceni vrata, ki koristijo prednosti drsnih mehanizmov. Včasih lahko notranja drsna vrata na ta način izdelamo kar sami ali pa enostavno kupimo komplet, ki ga sami montiramo.

Takšne in drugačne opcije dokazujejo, da imajo vrata pomembno vlogo v vsakem okolju in se vedno splača dobro premisliti pri izbiri pravih izdelkov. Prav tako ugotovimo, da so drsna steklena vrata zelo vsestranska in vedno ponujajo zelo dober učinek, sploh če želimo narediti dober vtis na svoje obiskovalce.