November 5, 2021

Prihajajo hladni dnevi - poskrbite za ustrezno ogrevanje!

V vsaki hiši oziroma v vsakem objektu, kjer ljudje živijo ali preživljajo svoj čas je potrebno poskrbeti za primeren način ogrevanja in vodovodno napeljavo.

Načinov ogrevanja je več, med drugim sta izjemno priljubljena talno in stensko ogrevanje.

Stensko ogrevanje

Stensko ogrevanje se sicer uporablja predvsem v kombinaciji s hlajenjem. V tem smislu lahko na primer v hiši v pritličju strokovnjaki poskrbijo za talno gretje, v mansardi pa za stensko ogrevanje oziroma hlajenje, saj se predvideva, da bo tam potrebno prostore hladiti v poletnih mesecih.

Seveda je pri odločitvi, kateri način ogrevanja boste izbrali za svoj objekt potrebno pomisliti na različne dejavnike.

Talno in stensko ogrevanje imata svoje prednosti in pomanjkljivosti, o katerih pa lahko najdete informacije na različnih spletnih straneh ali pa kar direktno povprašate strokovnjake, ki se strokovno ukvarjajo z ogrevanjem in imajo na tem področju dovolj znanja in izkušenj, da vam lahko pomagajo na poti do optimalnega ogrevanja za vas, pa naj bo to stensko ali ne.

stensko ogrevanje radiatorji

Tudi stensko ogrevanje je oblika gretja, ki vedno bolj izpodriva radiatorsko gretje. Vzporedno s stenskim ogrevanjem je priljubljeno tudi talno gretje.

Za stensko ogrevanje je tako značilno, da njene obloge, ki so ključni del sistema, preprečujejo pregrevanje ter tudi podhlajevanje.

Za to obliko gretja je značilna tudi varčnost ter povečanje bivalnega ugodja. V nadaljevanju je pomemben tudi večji izkoristek prostora. Radiatorji pri tem niso potrebni in tako se uporabna površina poveča kar za nekajkrat.

Pri stenskem ogrevanju je počutje človeka več kot odlično. Temperatura pa je po prostoru razporejena enakomerno. Potrebna površina, ki jo bomo potrebovali pri ogrevanju, pa se seveda lahko izračuna.

Če so objekti manjši, pa se ta lahko zelo hitro oceni. Prav zaradi vseh teh lastnosti je tovrstno ogrevanje tako zelo priljubljeno ter vedno bolj razširjeno.

Varčno in učinkovito je tudi talno ogrevanje

Za talno gretje cena običajno ni glavni adut, čeprav v primerjavi z alternativami nikakor ne gre za posebej drago opcijo.

Še posebej, če takšen sistem kombiniramo z varčnim in učinkovitim virom toplote. Na ta način lahko sestavimo sistem, ki bo zelo učinkovito ogreval večje površine, in prav za takšne aplikacije je talno gretje najboljša izbira.

Običajno velja, da za talno gretje cena na začetku zahteva določeno investicijo, prihranki pa se kažejo na dolgi rok.

Sistem se redko vgrajuje suhomontažno, tako da nekaj dela in stroškov predstavlja že montaža. Upoštevati je treba tudi nakup opreme in druge stroške, povezane s tem. Če izberemo recimo toplotno črpalko, je začetni strošek še bistveno višji, poleg tega pride v poštev tudi servis toplotnih črpalk.

Prav zato je najbolje talno ogrevanje izbrati že pri gradnji zgradbe, da z montažo ni posebnih stroškov, kar je vsekakor dobrodošla rešitev za večje površine.

Cena talnega gretja na dolgi rok

Na dolgi rok je za talno gretje cena odvisna od vira toplote. Ena možnost je električno talno gretje, pri katerem je izračun precej enostaven in v celoti odvisen le od cene električne energije. Nekateri drugi viri prinašajo še druge stroške, kot je na primer servis toplotnih črpalk ali drugi vzdrževalni posegi.

Tudi bojlerji in druge možnosti zahtevajo vzdrževanje. Te stroške je treba upoštevati pri izračunu cene ogrevanja na dolgi rok, a treba je vedeti, da so včasih skoraj zanemarljivi – servis toplotnih črpalk na primer ne predstavlja znatnih stroškov, če upoštevamo, da so črpalke nadvse učinkovite in varčne ter s tem pokrijejo minimalne stroške vzdrževanja.

Potrebno je poskrbeti tudi za vodovodno napeljavo

Druga stvar za katero je potrebno poskrbeti pri objektu pa je vodovodna napeljava. Sami veste, kako pomembno je, da imamo urejeno vodovodno napeljavo.

Seveda bodo za vodovodno napeljavo prav tako poskrbeli strokovnjaki, saj to zagotovo ni storitev, katere bi se lahko lotili sami. Za vodovodno napeljavo in stensko ali drugo ogrevanje vam lahko na tem mestu priporočim, da se obrnete na podjetje Sanitar.

vodovodna napeljava

To je tudi podjetje, ki je pri nas uredilo stensko ogrevanje in vodovodno napeljavo ter se je pri tem zares izkazalo. Tudi vi si zagotovite kvalitetno vodovodno napeljavo in stensko ogrevanje.

Ne pozabite na servis toplotnih črpalk

Toplotne črpalke so sistemi, ki so v zadnjem času izredno priljubljeni med ljudmi. Gre za tehnično zelo dovršene naprave.

Za njih pa je značilno, da so izpostavljene različnim vremenskim pogojem ter prahu. Ravno zato je potrebno, da jih primerno redno vzdržujemo. Tako bodo brezhibno delovale in njihova življenjska doba bo lahko primerno dolga. To nam lahko omogoča tudi servis toplotnih črpalk. Tovrstna storitev je na trgu ponujena, zato je dobro, da jo tudi izkoristimo.

Z rednim servisom toplotnih črpalk se predvsem zagotovi visok izkoristek toplotne črpalke. Z rednim servisiranjem znižamo obenem stroške električne energije. Bistvo pa je, da servis toplotnih črpalk omogoči, da se izognemo tudi večjim okvaram ter drugim popravilom stroškov.