October 14, 2021

Prezrečavanje hiše prinaša več prednosti

Prezračevanje z rekupracijo je odličen način varčnega in učinkovitega zračenja naših bivanjskih prostorov. Vsakdo bi moral skrbeti za zrak, ki ga diha v svojem domačem okolju. Kdor si želi zase in za svojo družino najboljši zrak, bo moral poskrbeti, da bo v svoj novi dom namestil dober prezračevalni sistem, s katerim bo poskrbel za čistejši zrak stanovanja.

Prezračevanje z rekuperacijo je odlično, saj nam filter, ki je nameščen v napravi prezračevalnika, omogoča, da v zraku nimamo pršic, praha, plesni ter dimnih plinov, ki so konstantno prisotni v zraku. V mestnih okolji je zrak velikokrat nasičen z škodljivimi delci, ki škodujejo človeškim dihalom. Z odličnim prezračevalnim sistemov bomo poskrbeli, da bo zrak, ki ga dihamo veliko bolj zdrav.

Prezračevanje pa za naše zdravja skrbi tudi tako, da preprečuje nastanek nadležnih plesni, ki je izredno škodljiva. Plesen se zelo rada ustvari v prostorih, kjer se zadržuje vlaga. Ker pa pozimi zaradi nizkih temperatur manj zračimo, se nabrana vlaga hitro lahko spremeni v plesen, ki se je bomo težko rešili.

Poznamo različne prezračevalne sisteme. Takšne, ki se preprosto vgradijo v zunanje stene posameznih prostorov, imenovane decentralni prezračevalni sistemi. Druga skupina so centralni prezračevalni sistemi, ki imajo po stavbi v vse bivalne prostore napeljane cevi, pri katerih je potrebna osrednja enota. Oboji prezračevalni sistemi so primerni za vgradnjo v nove ali obstoječe objekte.

Prednosti, ki ga prinaša centralni prezračevalni sistem

  • Pri centralnih prezračevalnih napravah se lahko odvode optimalno razporedi po hiši ali stanovanju. Pri postavitvi smo veliko manj namreč omejeni z dostopom do zunanjih sten, ampak se lahko odvodne in dovodne ventile razporedi po hiši na mesta, kjer jih res potrebujemo. Odvodni ventili pa so postavljeni v kuhinji, kopalnici, v shrambi itd. Zrak pa prav tako vedno potuje v eno smer.
  • Zrak potuje od tam, kjer ga potrebujemodo tam, kjer je dobro da ga odvajamo. Ni namreč izmeničnega dovajanja in odvajanja zraka. Odvodni ventili v kuhinji imajo prav tako dodaten žičnat filter. 
  • Centralni prezračevalni sistem je možno načrtovati tudi z dovodi in odvodi v vsakem prostoru posebej. S tem dosežemo, da skoraj ni gibanja zraka med različnimi prostori. Tak način zagotavlja kar nekaj prednosti, zahteva pa tudi zelo skrbno načrtovanje.
  • Z dušilci zvoka lahko zelo dobro zadušimo zvok v spalnici, ki tako ne moti spanca. Če pa se slučajno pojavi potreba po dodatnem dušenju zvoka, pa se vedno lahko namestijo dodatni dušilci zvoka, ali pa dušilne pene v dovodne ventile, ki uravnavajo pretok zraka in dušijo zvok.
  • Čiščenje cevi praktično ni potrebno, saj so cevi antistatične in antibakterijske.
  • Zrak v stanovanju ali hiši je svež, kar zagotavlja zdravo okolje.
  • Prezračevalni sistemi preprečujejo pojav prevelike vlage ali izsušenosti prostorov, prav tako preprečujejo pojav plesni v prostorih.
prezrečavanje z rekuperacijo

Cevi za prezračevanje morajo imeti dovolj velik premer

Cevi za prezračevanje so v stanovanju povezane v odličen sistem za prezračevanje celotnega doma. S dobrim prezračevanjem si namreč lahko zagotovimo odlično mikroklimo, ki bo blagodejno vplivala na naše zdravje. S tem ko sprožimo kroženje zraka po prostoru, si zagotovimo stabilizacijo vlage, ki nam tako ne bo povzročala plesni.

Cevi za prezračevanje morajo biti primerne in morajo upoštevati parametre za optimalno prezračevanje. Pred nakupom si moramo torej dobro pregledati načrte in vso dokumentacijo, kjer je zagotovo zabeležen tudi podatek o velikosti premera cevi za prezračevanje.

Cevi za prezračevanje morajo torej upoštevati ocenjeni indeks pretoka zraka. Za določeno veličino prostora je predpisan optimalen pretok zraka. Upoštevati je potrebno tudi število ljudi, ki živijo ali delajo v določenem objektu. Te tako lahko namestimo primerne cevi, ki bodo dovajale zadostno količino svežega zraka.

Zehnder prezračevalni sistemi

Zehnder blagovna znamka že več let uspešno konkurira na trgu s svojimi odličnimi napravami za prezračevanje zraka v hišah in stanovanjih. Strokovnjaki so namreč izumili odlično napravo, ki jo lahko vsakdo vgradi v svoj dom in nato ga brez težav prezračuje v vsakem letnem času. 

Zehnder naprave so na trgu že ogromno let, kar pomeni, da so proizvajalci resnično pravi mojstri, ki nam bodo zagotovili napravo najvišje kvalitete. Četudi imamo na začetku kar precej nezaupanja v napravo, ki naj bi optimalno prezračila našo hišo, se veliko ljudi o spoznanju, da resnično deluje, tako spusti v nakup svoje .

Zehnder blagovna znamka je žal malce dražja a ponuja odlične rezultate, kar pomeni da se jo izplača kupiti. 

Prezračevanje z rekuperacijo izvaja vse več Slovencev

Prezračevanje poteka skozi cevi, ki jih zaradi svoje izdelave izredno enostavno ohranjamo čiste. Ker cevi nimajo spojev, se na njih ne bo nikoli napirala odvečna umazanija. Ko se prečiščen zrak nabere v razdelilni komori, se preko cevi nato razpelje po celotnem domu. Najboljši sistemi za prezračevanje imajo vgrajen tudi dušilec zvoka, ki skrbi, da nas med prezračevanjem ne bi motili neprijetni zvoki iz notranjosti cevi. 

Prezračevanje, ki jo opravljajo prezračevalne naprave mora potekati tiho, saj si dandanes vsakdo želi znotraj svojega doma le mir in tišino. Če bi bila prezračevalna naprava preveč moteča, je zagotovo nihče ne bi želel uporabljati. Da se vsak prostor lahko prezrači, mora imeti seveda dovod zraka preko cevi. V steni prostora bomo tako opazili elegantne rešetke, ki bodo skrbele za dovajanje čistega zraka. To so vpihovalne rešetke, ki zrak tiho dovajajo v prostore. 

Prezračevanje poteka popolnoma neslišno in nas ne bo motilo niti med spanjem. Opazili ga ne bodo niti naši gostje, ki bodo prišli na zabavo ali na večerni klepet. Ko zrak vstopi v prostor potuje proti povezovali prostorom in nato proti odvodnim sobam, kot je na primer kopalnica. 

Cevi za prezračevanje morajo biti izdelane iz kakovostnih materialov, saj bodo le tako dolgo služile svojemu namenu. Izdelane morajo biti po najvišjih standardih in merah.

prezračevalni sistemi

Kakšne vrste cevi za prezračevanje obstajajo in po čem se razlikujejo?

Vrst cevi za prezračevanje je ogromno. Ker industrija vsakodnevno napreduje, napreduje tudi razvoj cevi za prezračevanje. Na voljo je ogromno različnih velikosti, oblik, širin, višin prezračevalnih cevi, prav tako pa so narejene iz različnih materialov, ki so namenjeni za točno določeno uporabo. 

Obstajajo cevi, ki so antibakterijske, te skrbijo da se možnost alergij v prostoru ne more zgoditi ali pa je verjetnost zato zelo majhna, polimerne ovalne cevi in podobno. Polimerne ovalne valovite cevi so sestavljene iz : polipropena, poliuretanske pene in polivinilklorida. V večini primerov za vgradnjo prezračevalnih kanalov zasebnih hiš in stanovanj uporabljajo PVC zračne kanale, ki so narejeni iz take vrste cevi. Njihova dobra lastnost je, da so zelo poceni, enostavni za uporabo in primerni za namestitev. 

Cevi iz takšnega materiala so hermetične, parametri hrupa ne presegajo sanitarnih standardov, zato ni veliko hrupa. Širok nabor premerov presekov in oblik omogoča oblikovanje prezračevalne strukture katere koli konfiguracije. Iz plastičnih cevi in ​​pomožnih elementov je možno sestaviti strukturo katere koli kompleksnosti.

Ob ceveh za prezračevanje nikakor ne smete pozabiti tudi na prezračevalne kanale

Tanke stene kovinskih cevi za prezračevanje, izdelane iz pocinkane, izpolnjujejo vse zakonske zahteve in so edinstveno priporočljive za uporabo v vseh prostorih. Uporablja se jih lahko v stanovanjih, raznih skladiščih, industrijskih prostorih in podobno. 

Kanali so razdeljeni na tri vrste oziroma oblike. Prva in najbolj pogosta oblika je okrogla oblika, nato sledi še pravokotna in ovalna oblika prezračevalnega kanala.  Prednosti zračnih kanalov je zelo veliko, nudijo zelo močno vzdržljivost, enostavno namestitev in odmestitev, odporni so na kemične vplive. Imajo pa tudi nekaj slabosti, kot so, kar precej visoka cena.