September 9, 2021

Poznate razliko med patentom in blagovno znamko?

Področje zaščite intelektualne lastnine je še kako aktualno, saj praktično vsako podjetje pri poslovanju koristi svoje domislice, ki jih ne želi enostavno prepustiti konkurenci. 

Pogosto je prav vrednost intelektualne lastnine ključna konkurenčna prednost in morda tudi velik delež vrednosti samega podjetja. 

Jasno je torej, da je treba intelektualno lastnino ustrezno zaščititi, za kar imamo na srečo več možnosti. Te se splača poznati, da lahko dobimo kar najboljšo zaščito.

Blagovna znamka je izredno pogosta

Verjetno bomo velik del intelektualne lastnine pokrili že s tem, da se osredotočimo na najpogostejše oblike zaščite. Ena teh je gotovo tudi blagovna znamka, ki pride v poštev za vsakogar.
Vsako podjetje namreč ima prepoznavne podobe, s katerimi svojo ponudbo ločuje od konkurenčne. Na trgu nastopa z logotipom in edinstveno grafično podobo, blagovna znamka pa lahko zaščiti tudi druge grafične elemente, po katerih je podjetje prepoznavno.

Večje družbe s široko ponudbo imajo več blagovnih znamk, na ta način namreč zaščitimo vse prepoznavne podobe, s katerimi se naša ponudba loči od konkurence. 

Pomembno je, da takšne vsebine zaščitimo in tako preprečimo zlorabe. Prepoznavne podobe so zelo atraktivne za konkurenco, ki bi želela kupce prepričati s podobnimi izdelki ali storitvami, zato je treba postaviti ustrezno pravno podlago za preprečevanje takšnega tveganja. 

blagovna-znamka

Blagovna znamka nudi dobro zaščito, poleg tega je postopek precej enostaven.

Gre za pogosto in preprosto obliko zaščite intelektualne lastnine. Gotovo pride v poštev za praktično vsako podjetje, poleg tega se opravi hitro in brez velikih stroškov. 

Ravno zato je registracija znamke tudi med priljubljenimi storitvami pri patentnih zastopnikih in kar preko spleta najdemo vse potrebne informacije. 

Na Patent.si so te možnosti podrobno predstavljene, na voljo pa so tudi storitve, ki nam pomagajo pri zaščiti intelektualne lastnine.

Sami se lahko zelo dobro informiramo o različnih možnostih in se odločimo za prave rešitve. 

Če pa se ne želimo poglabljati v te vsebine, predvsem pa če se želimo izogniti zamudnemu delu, morebitnim napakam in nepričakovanim stroškom, je pametno izkoristiti storitve, ki jih tako za blagovne znamke kot za patente nudijo patentni zastopniki.

Patentni zastopnik zaščito intelektualne lastnine močno olajša

Patentni zastopnik ni le zastopnik, temveč lahko pomaga na praktično vsakem koraku pri zaščiti intelektualne lastnine. 

Imamo možnost splošne asistence in svetovanja, v večjih podjetjih je treba pripraviti celovito strategijo za zaščito teh vsebin, kar je delo, ki zahteva veliko znanja, izkušenj in pozornosti.

Že to so lahko ključne storitve, ki jih ponujajo patentni zastopniki. Pozorni smo na obseg njihovih storitev, prepričati se moramo, da res opravljajo tiste naloge, za katere jih potrebujemo. 

V osnovi je namreč patentni zastopnik le oseba oziroma podjetje, ki prevzame obveznosti pri prijavi patenta. To je postopek, ki je nekoliko zahtevnejši od registracije blagovne znamke, zato se v njem težje znajdemo sami. 

patent

Zastopnik je zelo koristen, saj bo znal opraviti celoten postopek brez težav in dodatnih stroškov, predvsem pa z dobrim rezultatom, ki nam ponuja celovito zaščito intelektualne lastnine. 

To je v vsakem primeru zelo dobrodošla storitev, zato se splača preveriti ponudbo, ki jo imajo zastopniki.

Lahko pa na istem mestu pogosto koristimo še mnoge druge storitve, ki so prav tako dobrodošle. 

Nenazadnje imamo z intelektualno lastnino še veliko dela, nanjo ne moremo enostavno kar pozabiti, ko jo ustrezno registriramo. 

Med drugim imamo še vedno nekaj opravkov s preprečevanjem morebitnih kršitev – zaščita intelektualne lastnine nam namreč daje le pravno podlago za ukrepanje v primeru zlorab, kar resda že preventivno zmanjšuje ta tveganja, a jih ne more enostavno izničiti.

Pri vseh opravkih, povezanih z intelektualno lastnino, nam patentni zastopnik lahko priskoči na pomoč. 

Če je to podjetje, ki ima širši doseg in večji nabor storitev, bomo na enem mestu našli ponudbo za vse potrebe v zvezi z upravljanjem intelektualne lastnine. 

To je praviloma pravi pristop za večja podjetja, pa tudi za manjša podjetja in posameznike, ki se srečujejo s kakšnimi zahtevnejšimi opravili.

Kako poteka prijava patenta?

Med nekoliko zahtevnejšimi postopki pri zaščiti intelektualne lastnine se včasih izpostavlja prijava patenta. 

V resnici to ni kakšna posebna znanost in postopku lahko sledimo, problem je le v tem, da naletimo tudi na mnoge podrobnosti in posebne zahteve, ki jih je treba upoštevati. 

Veliko je odvisno tudi od izuma oziroma ideje, ki jo želimo patentirati. Tako je pogosto pametno, da celoten postopek prepustimo zastopniku, včasih pa ga lahko opravimo kar sami.

Največ dela bo s pripravo dokumentacije, ki jo je treba oddati ob prijavi patenta na Uradu za intelektualno lastnino RS. 

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=HI2cTvunVUw 

Tu pridejo v poštev tudi kakšne podrobnosti, na katere sami morda ne bi pomislili. Predvsem pa je treba podrobno predstaviti vsebino, ki jo želimo patentirati. 

Veljajo dokaj strogi pogoji in ne moremo patentirati kar vsake ideje, le tiste, ki so dejansko uporabne oziroma koristne in lahko ponazorimo praktično aplikacijo v industriji. 

To pomeni, da bo prijava patenta zahtevala podrobno predstavitev vsebine, po možnosti tudi prototip, čeprav to ni zahteva.

Preostali koraki postopka so v veliki meri povezani z birokracijo, vseeno pa včasih postavljajo tudi nekaj pomembnih odločitev. 

Odločiti se moramo recimo za področje veljavnosti patenta in za trajanje, kar je del splošne strategije pri zaščiti intelektualne lastnine. Patent podeli zaščito praviloma za določen čas in ga nato podaljšujemo, pri čemer je postopek sicer lažji, a bo podaljševanje dražje. 

Ravno zato je nujna prijava patenta za inovacije, ki jih lahko izkoristimo pri poslovanju in pridobimo konkurenčno prednost, nato pa lahko intelektualno lastnino tudi sprostimo.

Na http://www.patent.si/patent je postopek prijave patenta podrobneje predstavljen in imamo možnost koriščenja storitev patentnih zastopnikov.

 Takšna pomoč je pri patentih zelo dobrodošla, saj je postopek lahko nekoliko kompleksen in nepredvidljiv. A enako velja včasih tudi za blagovne znamke, ki na prvi pogled izgledajo zelo enostavne, ni pa vedno tako.

Tudi registracija blagovne znamke je lahko zapletena

Navsezadnje imamo tudi pri znamkah opravka s pomembno intelektualno lastnino, ki jo želimo dobro zaščititi in zmanjšati tveganje za zlorabe. 

Mnoga podjetja se pri svojem poslovanju veliko bolj osredotočajo na to obliko intelektualne lastnine in morda sploh nimajo patentov. 

Zato je registracija blagovne znamke postopek, po katerem povprašujemo pogosteje, morda pa je razlog za to tudi v tem, da je postopek načeloma nekoliko enostavnejši. 

Lahko ga opravimo brez patentnega zastopnika, čeprav so njihove storitve tudi pri teh postopkih zelo dobrodošle.

Pametno je najprej vedeti, kakšne vrste intelektualne lastnine poznamo in kaj blagovna znamka sploh pokriva.
Ključni del postopka je namreč predstavitev vsebin, ki jih želimo zaščititi, vnaprej se moramo prepričati, da je možno naše vsebine sploh zaščititi na ta način. 

Registracija blagovne znamke velja predvsem za grafične simbole, po katerih je podjetje prepoznavno na konkurenčnem trgu. 

To vključuje logotip in druge grafične znake, tudi tiste, ki se uporabljajo pri trženju posameznih izdelkov ali storitev. Je pa doseg blagovnih znamk širši in lahko zajema razne druge znake, s katerimi se ločimo od konkurence. 

zascita-intelektualne-lastnine

Možno je zaščititi slogan in druge napise, v nekaterih primerih tudi avdio zapis. 

Vse to je intelektualna lastnina, s katero nastopamo na konkurenčnem trgu, zato je pametno razmisliti o možnostih zaščite.

Koliko stane registracija blagovne znamke?

Cena registracije znamke je gotovo tisto vprašanje, ki se prej ali slej poraja vsakomur, ki se pripravlja na tak postopek. Na srečo pa stroški ne bodo zelo visoki. 

Odvisni so od različnih faktorjev in jih ne moremo prav točno zapisati. Nekateri stroški so fiksni, recimo dajatve za izvedbo postopka. 

Veliko pa je odvisno od tega, za kakšno vrsto blagovne znamke se odločimo in za koliko časa želimo zaščito imeti, ter od tega, koliko razredov izdelkov oziroma storitev želimo z zaščito pokriti.

Pomanjkljiva zaščita lahko vodi v kršitev patenta ali znamke

V primeru, da smo pri izvedbi teh postopkov površni, lahko hitro pride do kršitev patenta ali znamke, ki jih sploh ne bomo mogli nasloviti. 

Pri registraciji znamke se recimo odločamo med različnimi klasifikacijskimi razredi, v katerih bo zaščita veljala. 

Tako nam znamka dejansko velja le za izdelke ali storitve v teh razredih, medtem ko zaščitene simbole ponudniki drugih izdelkov in storitev lahko uporabljajo, če ni uporaba res zlonamerna.

Z dobro preventivno zaščito lahko kršitev patenta ali znamke preprečimo oziroma tveganje vsaj zmanjšamo do te mere, da lahko poslujemo brez skrbi. 

Vedeti pa moramo, kaj nam zaščita ponuja in česa ne. Glavni problem imetnikov pravic intelektualne lastnine je namreč ta, da morajo sami bdeti nad morebitnimi zlorabami.

Kako se odkrije in sankcionira kršitev patenta ali znamke?

Sami moramo torej ugotoviti kršitve in jih ustrezno prijaviti. Včasih to ni velik problem, predvsem pri znamkah hitro opazimo, če kdo uporablja naše zaščitene vsebine.

Težje bo odkriti in dokazati kršitev patenta, kar je lahko velik izziv. Tudi tu se vprašamo, ali potrebujem patentnega zastopnika, saj nam takšni strokovnjaki lahko priskočijo na pomoč. 

Nudijo storitve, povezane z ugotavljanjem kršitev, pomagajo seveda tudi pri izvedbi ustreznih sankcij.

Če ugotovimo kršitev patenta ali znamke, imamo različne možnosti za sankcioniranje. To je odvisno od vrste kršitev. 

V vsakem primeru zahtevamo uničenje materialov, ki so bili pridobljeni z zlorabo. Običajno zahtevamo tudi povračilo škode, ki smo jo zaradi zlorabe utrpeli. 

Včasih kršitev patenta ali znamke prinaša tudi večjo odškodnino, lahko pa se izvedejo še druge sankcije, lahko tudi kazenski postopki. To je odvisno od okoliščin, pomembno je, da kršitve prijavimo organu, ki je pri tem najbolj relevanten.