September 7, 2021

Pozabite na televizijo, prihodnost so projektorji

Televizija je bliskovito zavzela cel svet in dolgo časa je veljala za najboljše, kar si lahko privoščimo za ogled filmskih uspešnic, pa tudi informativnih vsebin, športnih dogodkov in drugih zanimivosti. Nato se je razvil internet, ki je prevzel mnoge naloge televizije. Aktualno dogajanje spremljamo kar preko računalnika ali telefona, na televiziji pogledamo le še kak film. A tudi za to imamo zelo prepričljivo alternativo, to je projektor.

Projektorji so povsem dostojna alternativa televizorju. Resda je oprema nekoliko drugačna, a v resnici deluje enako oziroma ponuja enake funkcionalnosti, ki jih še močno nadgradi. V praksi torej ni treba žrtvovati ničesar – če uporabimo projektor, bomo lahko še vedno gledali tudi televizijske vsebine.

Projektor nadgradi izkušnjo pri ogledu video vsebin

Takoj bomo prepoznali ključne prednosti projektorjev. Velikost slike je bistveno večja, tako da se pri ogledu filmskih uspešnic še bolj celovito potopimo v domišljijski svet. To je idealno tako za filme kot za druge vsebine, sploh če sedimo na večji razdalji in nam večja diagonala močno pomaga. Z visoko ločljivostjo bo projektor tudi na veliki površini ohranil razločno sliko, ki bo navduševala z jasnimi detajli. 

Izjemno velik potencial ima projektor za tiste, ki želijo svojo izkušnjo pri ogledu filmskih uspešnic res do potankosti izpiliti. Ponudba projektorjev namreč zajema različne modele, ki ponujajo visoko ločljivost in pravo kino doživetje. Poleg tega se projektorji kombinirajo še z drugo opremo, ki ne sme manjkati v domačem kinu. Predvsem lahko uredimo ozvočenje za prostorski zvok, takšnega učinka z zvočniki televizorja nikakor ne moremo posnemati. Projektor nam odpira še mnoge druge možnosti, s sodobnimi predvajalniki lahko predvajamo neštete vsebine, dostopamo do spleta, poganjamo razne aplikacije …

Kakovostna projekcijska oprema torej brez težav nadomesti televizor in celotno izkušnjo še močno nadgradi. Bomo pa za to potrebovali nekaj nujne opreme, ki je ne smemo zanemariti. Že projektor seveda zahteva veliko premisleka, a ne pozabimo še na druge nujne komponente takšnega sistema.

projektor-pisarna

Alternativo televizorju pravzaprav predstavlja projekcijsko platno

Če govorimo o projektorjih kot o alternativi televizorjem, potem si omembe gotovo zasluži tudi projekcijsko platno. Ravno to je namreč v mnogih ozirih ekvivalent televizorju. Že res, da ne more platno samo prikazovati slike, a s ključno vlogo poskrbi za to, da imamo lahko razločno in svetlo sliko na veliki površini. Zato se vsekakor splača izbrati kakovostno projekcijsko platno, ki bo svojo nalogo dobro opravilo.

Izbira platna pa ni enostavna. Pogosto se odločimo kar za najcenejše platno, saj morda niti ne prepoznamo vseh odlik dobre opreme in si ne znamo predstavljati razlik v končni izkušnji pri uporabi. Zato nam priskoči na pomoč center projekcije, kjer najdemo široko ponudbo kakovostnih projekcijskih platen, na istem mestu pa dobimo tudi strokovno svetovanje pri nakupu projekcijske opreme. Takšne storitve so še posebej dobrodošle za tiste, ki se pripravljajo na kakšne poslovne projekcije ali organizirajo večje dogodke, a tudi pri opremljanju domačega kina potrebujemo kak dober nasvet.

Lahko pa seveda tudi sami dobimo projekcijsko platno, ki nam najbolj ustreza.

Kako izbrati projekcijsko platno?

Osredotočamo se na različne lastnosti. Izogibamo se najcenejšim izdelkom, brskamo po srednjem razredu ali pa se odločimo celo za dražje platno. Med kakovostnimi platni so manjše razlike v samem materialu in končnem učinku pri predvajanju projekcije, so pa večje razlike v izkušnji uporabnika pri rokovanju s platnom. Nekatera platna se fiksno namestijo na steno, druga imajo posebno stojalo, lahko se namestijo v elegantno kaseto in jih preprosto izvlečemo, ko predvajamo projekcijo … To se izkažejo za ključne razlike, po katerih primerjamo projekcijsko platno dobre kakovosti. Zelo priljubljena rešitev je avtomatizirano platno z električnim pomikom, ki ga upravljamo kar z gumbom ali daljincem. S takšno opremo bo končna izkušnja veliko boljša, tudi projektor bomo uspeli bolje izkoristiti.

Kateri projektorji se najbolje obnesejo v domačem kinu?

Projektorji, ki jih uporabljamo namesto televizorja, morajo zadostiti nekaterim pomembnim zahtevam. Pomembno je recimo to, da so kar se da vsestranski, saj bomo verjetno želeli gledati raznolike video vsebine, ne le filmov. Veliko naredimo že s tem, da izberemo kakovosten projektor z visoko ločljivostjo. Za filme je to tako ali tako edina smiselna odločitev, dodatna ločljivost nikoli ne škodi. Poleg tega pridejo v poštev le projektorji, ki se dobro ujemajo s preostalo opremo in odgovarjajo tudi lastnostim prostora. 

Ena izmed pomanjkljivosti, ki jo imajo projektorji v primerjavi s televizorjem, je včasih svetilnost in slika ni tako dobro vidna, če je prostor svetel. V temi vsak projektor odlično deluje, če prostora ne moremo zatemniti pa se odločimo za projektor z visoko svetilnostjo. Hkrati se prepričamo, da izdelek ponuja visok kontrast in bogate barve, včasih cenimo tudi različne načine delovanja in možnosti prilagoditev pri prikazovanju slike.

Ključnega pomena je to, da se projektorji dobro povezujejo s preostalimi napravami v takšnem sistemu. Omenili smo ozvočenje, kar je lahko prava umetnost – potrebovali bomo poseben multimedijski sprejemnik, ki usmerja signale in upravlja delovanje vseh komponent v sistemu. Potrebovali bomo tudi predvajalnik, preko katerega bomo vsebine sploh predvajali. Vse to mora podpirati tudi sam projektor, prepričamo se o tem, da ima ustrezne priključke.

hišni kino

Cenovno ugodni projektorji za domačo rabo

Pogosto gledamo tudi na ceno. Projektorji so lahko precej dragi in razumljivo je, da bomo želeli stroške nekoliko znižati. A izbira v nižjem cenovnem razredu je zelo tvegana. Med projektorji obstajajo velike razlike, tudi če morda niso takoj opazne. Na dolgi rok poceni projektor gotovo ni dobra izbira, z njim bomo imeli pravzaprav več stroškov. Odločamo se za naprave v srednjem cenovnem razredu, vsestranski projektor za domačo rabo recimo dobimo za kakšnih tisoč evrov, če smo manj zahtevni lahko tudi za nekaj stotakov manj.

Zmogljiv kinoprojektor za najboljšo izkušnjo

Nekateri kupci iščejo kar se da nizke cene, drugi pa takšnih kompromisov ne bodo sprejemali, temveč se bodo osredotočili na ključne lastnosti in izbrali najboljši projektor ne glede na ceno. To je pravi pristop, če želimo priti do kar najboljše izkušnje pri ogledu filmskih uspešnic v domačem kinu. Za ta namen izberemo kinoprojektor, ki je dobro prilagojen prav predvajanju vsebin, ki nas najbolj zanimajo.

Že nekaj let tudi v domače prostore vdira visokoločljivostni standard 4K. Za projektorje je to odlična ločljivost in jo bomo dejansko lahko dobro izkoristili. Kinoprojektor prikazuje sliko na veliki površini, zato je ločljivost še toliko bolj pomembna, da je slika jasna in podrobna. Imamo tudi 4K televizorje, ki pa jih ne moremo dobro izkoristiti, razen če sedimo zelo blizu zaslona in dejansko lahko opazimo večjo gostoto slikovnih pik. Na platnu, ki ima več kot dva metra diagonale, pa pridejo takšne odlike zelo do izraza.

Dober kinoprojektor ima seveda še druge prepričljive lastnosti. Če posegamo po takšni opremi, se bomo verjetno odločili za LED projektor, ki na različne načine prekaša starejše projektorje z žarnicami. LED osvetlitev je varčna in učinkovita, projektor deluje pri nižji temperaturi in je zato tudi bolj tih. Predvsem pa ima dolgo življenjsko dobo, ne da bi zahteval zamenjavo žarnice ali drugo vzdrževanje. Center projekcije nudi kakovostne LED projektorje na http://www.centerprojekcije.si/slo/artikli/cat/56/pod/66/, v tej ponudbi bo gotovo na voljo dober kinoprojektor tudi za zahtevnejše uporabnike.

S takšno opremo lahko ustvarimo domači kino s poljubnimi funkcijami. Odprto imamo prosto pot do čudovite izkušnje v domačem stanovanju. V osrčju opreme domačega kina bo zmogljiv kinoprojektor, piko na i pa dodajo še druge naprave, predvsem moramo urediti dobro ozvočenje in seveda sliko prikazovati na kvalitetnem platnu.