August 30, 2021

Parketi v novogradnjah in pri prenovah

Kakšne talne obloge izbrati za stanovanje? Verjetno bomo izbiro premišljeno podredili namenu prostorov, ki jih opremljamo. Ne moremo povsod imeti kar istega materiala, saj se potrebe razlikujejo. Tako imamo v hiši vsaj dva različna materiala na tleh, pogosto pa kar tri ali več. Potrebujemo recimo ploščice za kopalnico in kuhinjo, v dnevni sobi in spalnici lahko dobro delujejo mehke talne obloge, odlično pa v sodobnih stanovanjih funkcionirajo tudi parketi. Vse te opcije moramo že vnaprej poznati, da lahko naredimo dober načrt in se odločimo tako, da bomo na koncu res zadovoljni. Upoštevamo tudi to, da bodo pohodne površine stalno v rabi in morajo prenesti več let konstantnih obremenitev. 

Izbira torej ni enostavna, imamo pa na voljo nekatere preizkušene rešitve. Nismo prvi, ki izbiramo opremo za svoje stanovanje, zato se lahko orientiramo kar po tem, katere talne obloge so najbolj priljubljene. Predvsem parketi so zelo cenjeni, čeprav so ploščice zelo vsestranske in jih dobimo v praktično vsaki hiši. Če se odločimo za lesene talne obloge, imamo pred seboj še kar nekaj izbir. Pozorno se moramo odločiti glede vrste parketa in izbrati pravo vrsto lesa, na ta način pa opremimo predvsem tiste površine, v katerih ne pričakujemo posebnih obremenitev.

Še ena pomembna dimenzija pa je izbira pravega izvajalca za ta dela. Na pomoč priskoči parketarstvo z dobro ponudbo, izkušeni strokovnjaki lahko odgovorijo na zahteve izbirčnih strank. Tako bomo za svoje stanovanje dobili kar najboljše talne obloge, ki se bodo dobro obnesle tudi na dolgi rok.

Parketi naredijo zelo prijeten ambient

Parketi v izvedbi profesionalnega parketarstva

Včasih lahko pri gradnji najdemo nekatere bližnjice, s katerimi prihranimo veliko časa in denarja. Pri parketih takšnih kompromisov ni, če želimo biti zadovoljni. V poštev pride le strokovna izvedba, ki jo opravijo izkušeni mojstri.

Pri teh imamo na voljo tudi najbolj pestro ponudbo. Odločamo se med različnimi parketi, ki odgovarjajo vsem mogočim okusom in potrebam. Včasih imamo kakšne posebne zahteve, kar je tudi možno nasloviti, če imamo dobrega izvajalca. Tako bomo vedno dobili odlično ponudbo, ki na koncu zagotavlja vrhunski rezultat in dolgoletno zadovoljstvo.

Široka ponudba je že prednost, ki jo ima dober izvajalec. Računamo pa tudi na to, da bo parket strokovno položen in pripravljen za več let brezskrbne uporabe. To je lahko zahtevna naloga, zato gotovo ne moremo iskati kakšnih bližnjic. Polaganje parketa prepustimo strokovnjakom, ki lahko pripravijo kakovostne elemente in opravijo brezhibno vgradnjo.

Na dolgi rok moramo za svoja tla dobro skrbeti. Leseni elementi so izpostavljeni raznim obremenitvam pri uporabi, tudi če nanje precej pazimo. Skozi leta se bodo pokazale sledi obrabe, morali bomo premisliti o vzdrževanju in obnovi. Nekaj lahko storimo že sami sproti, poleg tega imajo kvalitetni parketi kar dolgo življenjsko dobo. A naposled bo prišel čas za obnovo, pri čemer je spet pametno imeti dobrega izvajalca.

Parketi ostanejo dolgo časa lepi in uporabni, če zanje dobro skrbimo

Parketi zahtevajo čiščenje in vzdrževanje

Veliko dela s parketom sicer ne bo. Če se odločimo za kvalitetno izvedbo, bomo dobili vrhunski izdelek, pripravljen na razne obremenitve. Glavna naloga lastnika je čiščenje, kar seveda zahtevajo vse talne obloge. Parketi niso posebej zahtevni s tega vidika, umazanijo enostavno obrišemo, sploh če tla čistimo redno sproti. Včasih se srečamo s kakšnimi zahtevnejšimi madeži, a tudi v tem primeru je možno umazanijo uspešno očistiti. 

Kaj pa vzdrževanje? Naslovimo kakšne opazne poškodbe in druge težave, ki jih rešujemo sproti. Če imamo oljen parket, je treba tla občasno tudi naoljiti, se pa to opravlja enkrat na leto oziroma po potrebi glede na priporočila za določeno vrsto parketa in lesa. Tako smo dobro pripravljeni na uporabo parketa skozi leta. Kar sami lahko poskrbimo za čiščenje in vzdrževanje, da bo lesena površina brez težav opravljala svoje delo. Kakovostni parketi so precej prizanesljivi, tudi če pri vzdrževanju nismo zelo vestni bodo dolgo časa zdržali. Seveda pa se splača za tla dobro skrbeti, po potrebi tudi s pomočjo profesionalnih storitev in izdelkov. Naposled bo treba namreč površino parketa pobrusiti ali morda les kar zamenjati.

Parketi dopuščajo kompletno obnovo

Z rednim vzdrževanjem in obnovo po potrebi lahko podaljšujemo življenjsko dobo parketa. To so storitve, ki jih ima v ponudbi vsako parketarstvo. Pričakujemo, da bomo lahko vzdrževali tla v vrhunski formi tudi na dolgi rok. Kakovostni parketi tudi po dolgem času odlično opravljajo svoje delo, če zanje dobro skrbimo.

Kako izgleda obnova? Običajno opravimo polaganje parketa z novimi podnicami, ki so pripravljene na več let uporabe. Ko se površina obrabi ali pa pride do kakšnih poškodb, se opravi brušenje. S posebnim strojem pobrusimo površino lesa in tako pridemo do nepoškodovanega materiala, ki tudi lepo izgleda. Površino naoljimo in že imamo osvežen parket. Če se srečujemo s kakšnimi večjimi težavami ali poškodbami, lahko opravimo kompletno prenovo ali pa odstranimo in zamenjamo posamezne podnice. Tu smo precej prilagodljivi, dobri mojstri lahko odlično opravijo različne posege, s katerimi obnovimo talne obloge. Kakovostni parketi so tako pripravljeni na več generacij, ne da bi zahtevali veliko dela pri vzdrževanju.