September 6, 2021

Obvezna oprema vseh kolesarskih entuziastov

Vsakega kolesarskega navdušenca bomo že na daleč povsem enostavno prepoznali. Izdaja ga namreč to, da ima pod seboj kolo, na glavi pa čelado. 

Pri kolesarjenju potrebujemo še nekaj dodatne opreme, vsekakor pa je pomembno, da se že pravočasno opremimo z vsemi izdelki, ki jih bomo pri rekreaciji ali transportu potrebovali. Veliko razliko lahko naredi vsak element kolesarske opreme, gotovo pa gre največjo pozornost nameniti že samemu kolesu.

Na voljo imamo različne vrste koles. Vsak se bo seveda odločil po svojih interesih, moramo pa izpostaviti posebno ponudbo koles, ki so v zadnjem času izredno atraktivna – to so e kolesa, ki delujejo na električni pogon.

E kolesa so velik hit

Že nekaj let so kolesarski navdušenci osredotočeni na razvoj električnih koles, ki ponuja vedno bolj zanimive modele. Mnenja so sicer deljena, nekaterim zagrizenim kolesarjem se zdijo e kolesa goljufija, ki prikrajša kolesarja za prave dosežke pri obračanju pedalov. 

Drugi seveda cenijo pomoč, ki nam jo nudi električni pogon, ter opazijo velik potencial takšnih rešitev.

Tisti, ki se odločajo za e kolesa, bodo z zanimanjem pobrskali po ponudbi. Pomembno je, da se odločimo za kakovostno kolo, ki nas ne bo pustilo na cedilu. 

To so lahko precej dragi izdelki, ki seveda ključno odločajo o tem, kakšne izkušnje bomo deležni pri kolesarjenju. Ne moremo pričakovati, da bomo s slabim kolesom zadovoljni, prav tako ne moremo pričakovati, da bodo cenena e kolesa dobra. 

Splača se torej pobrskati vsaj po srednjem cenovnem razredu in izbirati med uveljavljenimi znamkami. Izbira bo gotovo še vedno dokaj zahtevna, tudi če se omejimo na priljubljena e kolesa. 

V takšni situaciji nam priskoči na pomoč dobra kolesarska trgovina. Na tem mestu najdemo zanimivo ponudbo in podrobne predstavitve koles, poleg tega so pogosto na voljo strokovnjaki, ki pomagajo z nasvetom. 

Pri izbiri kolesa želimo izkoristiti vso pomoč, ki jo lahko dobimo, saj bomo le tako z nakupom res zadovoljni, ne glede na to, ali se odločamo za e kolesa ali navadna kolesa, ali pa morda za kakšno drugo opremo.

Kolesarska trgovina ponuja tako kolesa kot ostalo opremo

V dobri kolesarski trgovini najdemo širok nabor raznovrstne opreme. Že kolesa bodo verjetno razvrščena v več kategorij in bodo odgovarjala različnim vrstam kolesarjev. 

Dobimo lahko tako e kolesa kot tudi običajna kolesa, ta pa se nadalje delijo še na gorska in cestna. Če smo pri brskanju po ponudbi še nekoliko bolj zahtevni, bomo našli posebno ponudbo mestnih koles, tudi kakšna prilagojena treking oziroma potovalna kolesa, morda tudi kakšne posebne modele. 

Vse to lahko ponudi kolesarska trgovina Wheelbase, ki ima zanimivo in razgibano ponudbo kakovostnih koles priznanih znamk.

A to še zdaleč ni vse, kar potrebujemo pri kolesarjenju, prav tako kolesa niso vse, kar ponuja kolesarska trgovina. Izbiramo tudi med razno dodatno opremo, s katero so takšni trgovci praviloma zelo dobro založeni. 

Potrebujemo namreč kar nekaj dodatkov, ki omogočajo varno in prijetno kolesarjenje. Nekateri kosi že takoj izstopajo, druge pa bomo odkrili, ko podrobneje pobrskamo po ponudbi.

Ključna je varnostna oprema

Nujna oprema je recimo čelada, na tem področju kolesarska trgovina gotov nudi kar dosti izbire. Najdemo lahko kakovostne čelade, ki ustrezajo vsakemu kolesarju. 

Pri nekaterih kolesarskih aktivnostih potrebujemo še nekaj dodatne opreme, sploh če se podajamo na vrtoglave spuste ali pa se spuščamo po kakšnih razgibanih progah v naravi. 

Tudi tu ima kolesarska trgovina verjetno dobro ponudbo, ravno pri zaščitni opremi se splača izdelke izbrati zelo pozorno, najbolje bo, da posegamo po izdelkih višje kakovosti.

Dodatna oprema za kolesarje

Gotovo pa ima kolesarska trgovina tudi nabor druge opreme, ki jo kolesarji potrebujejo ali želijo. To so kolesarski števci in računalniki, bidoni za vodo in njihovi nosilci, priročne torbice za prevoz tovora, seveda tudi kolesarska oblačila, obutev, očala, rokavice in podobno. 

Koristni so lahko dodatki za kolo ter rezervni deli. V zadnjem času se na kolo pogosto podajamo tudi s športno kamero in podobnimi tehnološkimi domislicami – vse to lahko v svoji ponudbi skriva dobra kolesarska trgovina.

Prilagojena oprema za kolesarjenje v naravi

Pri mestni vožnji ne potrebujemo kakšne posebne opreme. Prav tako smo dokaj dobro pripravljeni na cestno vožnjo, če imamo pravo kolo in čelado ter morda še kak dodatek. 

Če pa se spuščamo po neurejenih naravnih poteh ali pa po atraktivno zasnovanih progah za downhill, bomo potrebovali še nekaj dodatkov. To so recimo MTB čelade, ki so drugačne od običajnih kolesarskih čelad.

 Za vratolomne spuste z gorskim kolesom bomo potrebovali še nekaj drugih kosov zaščitne opreme.

Največjo vlogo pri zagotavljanju varnosti pa imajo vsekakor prav MTB čelade. Te uporabljamo pri spustih po brezpotjih in poteh, ki vodijo po razgibanih klancih, običajno kar po kakšnem zaraščenem pobočju. 

Na takšni poti nam grozi kar nekaj nevarnosti, poleg padcev tudi udarci kakšnih vej ali trki z drevesi. Na vsa ta tveganja odgovarjajo MTB čelade, ki so zasnovane tako, da dobro zaščitijo celotno glavo kolesarja. Kakovost kolesarske čelade je odvisna že od zasnove, pri MTB čeladah dobimo zelo dovršene izdelke, ki so posebej prilagojeni vratolomnim spustom. 

Pri kolesarjenju po ravnem si lahko privoščimo kak kompromis in uporabljamo odprte čelade, ki pokrivajo le vrh glave. MTB čelade pokrivajo celo glavo in obraz, običajno uporabljamo v kombinaciji z njimi tudi očala. Tako smo dobro zaščiteni in pripravljeni na spust.

Druga oprema za downhill spuste

Navdušenci nad atraktivnimi spusti po naravnih poteh bodo uporabili še nekaj druge zaščite. Pametno je zaščititi telesne okončine, nosimo dolga oblačila, lahko kar motoristične jakne. 

Poslužimo se tudi ščitnikov na najbolj izpostavljenih delih telesa, vsekakor uporabljamo dobre rokavice. Pri višjih hitrostih in večjih tveganjih se lahko opremimo tudi z želvo za telo in z drugimi posebnimi dodatki, ki nudijo nekaj dodatne varnosti.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=chPVF-ZDQfY 

Pomembno je predvsem to, da izberemo pravo opremo glede na svoje zahteve, to pa je odvisno od naših priljubljenih aktivnosti. 

Včasih imamo na voljo zelo posrečene rešitve, s katerimi bomo gotovo zelo zadovoljni.

Gravel kolo za kolesarje, ki želijo voziti brez omejitev

Navdušenci nad kolesarjenjem se ne želijo omejevati le na ceste ali zgolj na zmahana brezpotja. Idealen je kompromis, ki ponuja najboljše iz obeh svetov. 

To je gravel kolo, ki je najboljša izbira za tiste, ki iščejo zares vsestransko kolo za vse mogoče kolesarske podvige. 

Takšno kolo je namreč zasnovano ravno za razgibano vožnjo v vseh okoljih. Dobro se obnese na cesti in na urejenih površinah, kjer bomo brez težav premagovali kilometre. Na strmih poteh v naravi bomo premagovali višinske metre z enakim užitkom, še bolj bomo navdušeni pri spustu v dolino.

Gravel kolo je idealna izbira za vsestransko kolesarjenje. Navdušuje predvsem tiste, ki se radi odpravljajo na kakšne daljše izlete, primerno je tudi za transport ali za treking. 

Nenazadnje pa je gravel kolo priljubljena izbira tistih, ki se nameravajo kolesarjenju resno posvečati in potrebujejo dobro opremo za trening v vsakem okolju.

Pozitivna odlika je tudi to, da je cena za novo kolo relativno ugodna, čeprav gre za vrhunsko opremo. Predvsem je treba izpostaviti to, da bomo za svoj denar dobili veliko, običajno veliko več kot pri drugih modelih koles. 

Dobro bomo namreč pripravljeni na vse mogoče razmere na terenu, tako bomo gravel kolo dejansko tudi docela izkoristili in nam bo dobro služilo skozi dolga leta. S prihrankom denarja si lahko privoščimo nekaj dodatne opreme, ki je tudi pri takšnih kolesih vedno dobrodošla. 

Nenazadnje je za gravel kolo značilno tudi to, da ga lahko dobro prilagodimo svojim potrebam.