August 15, 2021

Na dopustu ima pomembno vlogo tudi klima za avtodom

Se odpravljate na dopust z avtodomom? To je odlična priložnost za izvedbo dopusta v lastni režiji. Z avtodomom ali bivalno prikolico smo povsem svobodni in lahko dosežemo vsak kotiček, do katerega se je možno pripeljati. Poleg tega imamo že pri sebi tudi bivališče, ki nudi vse potrebno za udoben dopust, na ta način pa prihranimo veliko denarja. Zadostimo torej vsem pogojem za prijeten oddih ob morju ali na drugi atraktivni destinaciji. Seveda pa se pri tem povsem zanašamo na to, da bo avtodom dobro deloval in z njim ne bomo imeli nikakršnih težav. Če nas na cedilu pusti klima za avtodom, se bomo takoj znašli v velikih težavah.

Še marsikaj drugega gre lahko narobe in vsekakor se lahko pojavijo težave, ki nam bodo še bolj zagrenile dopust. A klima je med tistimi elementi, ki imajo neposreden vpliv na udobje in počutje v potniški kabini. Morda bi si mislili, da se da tudi brez klime preživeti, a v toplih poletnih večerih bo v zatohlem avtodomu zelo težko zaspati. Tako je klima za avtodom kar nujna oprema, pri kateri si ne moremo privoščiti kakšnih težav.

Kako lahko zagotovimo brezhibno delovanje avtodoma in opreme? Na to moramo biti pozorni že pri nakupu vozila in vgradnji ključnih sistemov. Izberemo preverjene rešitve uglednih proizvajalcev, za vozilo pa tudi dobro skrbimo.

Klima za avtodom, ki nas ne bo pustila na cedilu

Avtodom ima ob nakupu verjetno že vgrajeno ključno opremo, tako da niti nimamo veliko izbire pri vgradnji klimatske naprave. Lahko pa včasih posebej izberemo tudi to opremo ali pa obstoječi klimatski sistem zamenjamo. V tem primeru se lahko odločimo za klimo, ki nam bo dobro služila tudi v najbolj vročih poletnih dneh.

Klima za avtodom je v poletnem času zlata vredna rešitev pred vročino

Posebne klime za avtodom ponujajo ugledni proizvajalci, ki imajo zelo zanesljivo opremo. Ena teh znamk je Truma, to je nemški proizvajalec, ki se ukvarja prav z opremo za avtodome. Kakovostna klima za avtodom je nujna za prijetno dopustovanje, zato se obrnemo na takšne znamke, ki nam lahko zagotovijo dobro izkušnjo z njihovimi izdelki. Ob nakupu imamo največ možnosti, da izberemo izdelke, ki ponujajo takšen rezultat. Obrnemo se na znamke, kot je Truma, nato lahko računamo, da bo klimatska naprava odlično delovala. Prepričljivo ponudbo imajo sicer tudi druge ugledne znamke s tega področja, tako da je običajno najbolje iskati pravo rešitev pri zastopnikih, ki nudijo opremo različnih znamk.

Je pa tako, da bo vsaka nova klima za avtodom dobro delovala in lahko ob prvem potovanju prepriča tudi zahtevnejše uporabnike. Drugače je po več letih uporabe. Za klimo je treba dobro skrbeti, po potrebi jo tudi servisiramo ali kar zamenjamo.

Klima za avtodom zahteva redno polnjenje in vzdrževanje

Ključni opravek, ki ga imamo pri vzdrževanju, je gotovo polnjenje klime. To je storitev, ki jo opravljajo serviserji, tako da s polnjenjem v resnici ne bomo imeli veliko dela, moramo pa za to poskrbeti, preden se odpravimo na dolg poletni dopust.

Praktično vsak serviser ponuja polnjenje, zato je to precej enostavna in poceni storitev. Klima za avtodom pri delovanju porablja plin, ki neizogibno uhaja iz sistema in ga je treba občasno nadomestiti. Težko je predvideti, kdaj je čas za polnjenje, saj ob počasni porabi plina težko opazimo postopne spremembe pri delovanju klime. Zato se splača napravo tudi redno pregledovati.

Polnjenje klime dopolnimo še z drugimi storitvami za vzdrževanje klimatskih naprav. Pogosto hkrati opravimo še zamenjavo zračnih filtrov, kar je spet pametno opraviti pred poletnim dopustom. Filtri skrbijo za to, da je zrak, ki pride v potniško kabino, kar se da čist. Za popolno higieno pa klima za avtodom zahteva tudi čiščenje, pri tem posežemo v notranjost sistema in razkužimo površine, na katerih se lahko množijo virusi, bakterije, plesni in drugi potencialni patogeni. Tudi to so lahko težave, ki jih ne moremo enostavno zaznati, dokler ni prepozno. Že preventivno se torej splača klimo pregledovati in vzdrževati.

Klima za avtodom zahteva nekaj pozornosti, da bo res pripravljena na delo

Kdaj mora klima za avtodom na servis?

Serviserji ponujajo razne storitve, zato jih z avtodomom kar pogosto obiskujemo. Ključnega pomena je prav servis hladilnih naprav, da bo klima dobro pripravljena na poletje. Takšne preglede in vzdrževalne posege opravljamo pred začetkom poletne sezone. Po potrebi pa klimo pregledujemo in servisiramo pogosteje, sploh če je vozilo stalno v rabi.

Nekatere elemente je treba pogosteje pregledovati in menjati. Zračni filtri so recimo precej obremenjeni. Prav tako ima klima za avtodom včasih še kakšne dodatke, ki jim posvetimo posebno pozornost, ali pa v avtodomu uporabljamo druge naprave, ki jih pokriva servis hladilnih naprav. Pri pravih strokovnjakih lahko pričakujemo celovito obravnavo našega vozila, zelo zadovoljni bomo tudi s končnimi rezultati, saj bo avtodom brezhibno deloval.

Brez skrbi se torej lahko podamo tudi na dolgo pot po poletni vročini, saj vemo, da bo premišljeno izbrana in dobro vzdrževana klima za avtodom brez težav opravljala svoje delo. Tudi pri visokih poletnih temperaturah bomo uživali v prijetni potniški kabini avtodoma.