September 5, 2021

Med peleti cena ni vedno enaka

Kakšni bodo stroški ogrevanja? To je povsem odvisno od različnih faktorjev, ki jih moramo imeti v mislih, če želimo vsaj okvirno izračunati stroške ogrevanja preko zime. Še bolj pomembni so ti premisleki za tiste, ki se odločajo za vgradnjo novega ogrevalnega sistema, najprej pa želijo ugotoviti, kateri sistem ponuja najboljšo učinkovitost in na dolgi rok deluje najbolj varčno. Zelo verjetno je, da bodo med najbolj atraktivnimi izbirami tudi ogrevalni sistemi, ki delujejo na les. Ti so lahko zasnovani precej enostavno in se odlično obnesejo v praksi, saj pričakujemo brezhibno delovanje, ne da bi se morali z ogrevanjem posebej ukvarjati. Poleg tega je pri ogrevanju s peleti cena precej ugodna, pa tudi drva dobimo po nizki ceni.

Ravno na to moramo biti še posebej pozorni. Stroški ogrevanja niso vezani le na kurilne naprave in grelna telesa, večinoma izvirajo iz porabe energentov, ki jih kurimo za pridobivanje toplote. Tako so tudi sistemi, ki so sprva dragi, lahko zelo varčni in poceni na dolgi rok, cenejši sistemi pa se izkažejo za drage, ker so potratni ali porabljajo drage energente. Za ogrevanje s peleti cena dobro konkurira drugim varčnim opcijam, večino pravzaprav prekosi. 

Ogrevanje s peleti cena uvršča med najbolj varčne sisteme

Če iščemo prav najbolj varčen ogrevalni sistem, se bomo verjetno osredotočili na učinkovite toplotne črpalke, ki pri svojem delovanju ne porabljajo dragih energentov. Energijo za ogrevanje pridobivajo iz okolja, zato je sploh ni treba plačati. Strošek bo le s porabo električne energije, ki črpalko poganja, seveda pa tudi z nakupom in vgradnjo opreme. Na dolgi rok je tak sistem izredno varčen in zagotavlja nizke stroške, ni pa nujno, da bo razlika zelo velika v primerjavi z drugimi opcijami, tudi kurjenje lesa se lahko dobro primerja s toplotnimi črpalkami.

Za ogrevanje s peleti cena prekosi večino drugih energentov

Pravzaprav imamo na tem področju celo potencial za praktično brezplačno ogrevanje. To velja za tiste, ki lahko sami pridobivajo lesno biomaso, torej predvsem za lastnike gozdov. Čeprav je za ogrevanje s peleti cena precej ugodna, so drva načeloma cenejša, sploh če jih lahko pridobivamo sami. V gozdovih imamo bukova drva in druge vrste, ki se dobro obnesejo pri kurjenju v kurilnih napravah, s tem pa prekosijo vse druge opcije za ugodno ogrevanje.

Seveda nimamo vedno te sreče, da lahko sami pripravljamo drva za ogrevanje. V tem primeru nam lesna biomasa ponuja dobre alternative, predvsem so to peleti, ki so pravzaprav še bolj elegantni. Tudi njihova cena je precej ugodna in takšen način ogrevanja uvršča med varčne sisteme. Veliko prednost imajo tudi sodobni kotli za pelete, ki so izjemno učinkoviti in imajo pri kurjenju kvalitetnega materiala zelo visoke izkoristke. Bržkone bo prav to pogosto najboljši sistem, če ciljamo na odlično dolgoročno izkušnjo in zelo nizke stroške pri ogrevanju.

Najbolj je za ogrevanje s peleti cena relevantna ob nakupu zaloge

S stroški se seveda srečamo takrat, ko je treba kupiti zalogo kuriva za ogrevanje preko zime. Takrat je med peleti cena za kupce še posebej zanimiva, primerjamo lahko različne izdelke in dobimo tudi kakšne zelo ugodne ponudbe. Poleg tega lahko primerjamo tudi cene v primerjavi z drugimi vrstami kuriv. Ugotovimo lahko, da je za bukova drva cena praviloma nekoliko nižja, lahko pa se peleti v akcijskih ponudbah tudi približajo podobnim zneskom. Seveda cene primerjamo glede na pričakovan izkoristek, ne moremo enostavno primerjati cene za paleto drv in za paleto peletov. Prav tako bukova drva niso edina možnost, kot tudi med peleti cena ni vedno enaka in imamo opravka z dokaj širokim razponom.

Najbolje bodo svoj denar izkoristili tisti, ki se odločijo za nakup peletov v akcijski ponudbi. Cena je lahko ugodnejša tudi za kakovostne pelete, ki ponujajo boljše izkoristke. Za drva morda ne bomo imeli toliko različnih možnosti, tako je tudi za bukova drva cena po navadi dokaj predvidljiva in težko najdemo posebne ugodnosti. Ogrevanje na pelete ima zato lahko ugodno ceno, veliko o stroških odločamo sami. Če smo spretni pri izbiri in nakupu, se lahko rešimo velike finančne obremenitve.

V ponudbi s peleti cena prinaša še druge ugodnosti

Za ogrevanje preko zime bomo potrebovali kar nekaj materiala. Zato ob naročilu oziroma nakupu peletov pazimo na to, da imamo ugodne opcije dostave na dom. Seveda moramo pripraviti tudi ustrezen prostor za skladiščenje materiala, pomislimo tudi na nakladanje peletov v kotel. Če se na to dobro pripravimo, nas čaka pri ogrevanju na ta način zelo dobra izkušnja in bomo napredno opremo ter kvalitetno kurivo res dobro izkoristili.

Med peleti cena ni vedno enaka, pozorni moramo biti na kvaliteto

Pogosto je v ponudbi s peleti cena določena glede na to, kaj vse je vključeno poleg same lesne biomase. Dobimo lahko različna pakiranja, ki so bolj ali manj priročna, prav tako lahko najdemo akcijske ponudbe z brezplačno dostavo. Takšne priložnosti se splača izkoristiti, saj lahko pridemo do kakovostnih peletov po ugodni ceni, predvsem pa se nam ne bo treba ukvarjati s transportom in skladiščenjem, če najdemo pri trgovcih že pripravljene praktične rešitve.