September 1, 2021

Kdaj se odločiti za popolno prenovo doma?

Včasih je potrebna celovita prenova doma, pogosto pa se lahko lotimo le posameznih prostorov ali pa kakšnih posameznih nalog pri prenovi. To moramo sami oceniti glede na to, v kakšnem stanju je objekt in oprema, ter glede na to, kakšne cilje pravzaprav imamo s prenovo. Včasih imamo v mislih konkretne učinke, ki nas usmerjajo. Včasih pa imamo pač opravka z zelo dotrajanim objektom, ki potrebuje popolno prenovo. Čisto možno je sicer, da velika prenova ne bo potrebna, lahko se posvetimo tudi posameznim prostorom.

V prenovo se pogosto vključi izolacija mansarde

Če se odločamo za prenovo posameznih prostorov, bo zelo verjetno treba prenoviti mansardo. To je prostor, ki mu običajno ne namenjamo veliko pozornosti, tako da se hitro izkaže, da bi bilo pametno tudi tu kaj postoriti. Predvsem bo prenova potrebna, če se odločimo mansardo preurediti v stanovanje. V tem primeru bo ključnega pomena predvsem izolacija mansarde.

Ureditev podstrešnega stanovanja je lahko kar velik projekt, zato moramo zagotoviti, da so osnove brezhibno opravljene. Tako mora že sam prostor dopuščati uporabo v tak namen. Izolacija mansarde zagotavlja prijetno bivalno okolje, je pa hkrati tudi velik izziv. Pod streho smo namreč na udaru raznih obremenitev iz okolja, v notranjost hitro prodrejo tako visoke kot nizke temperature. Streha ima veliko površino in je vedno v stiku z okoljem, zato ima izolacija mansarde še toliko bolj pomembno nalogo.

Bomo pa to verjetno lahko opravili, saj imamo na voljo tudi dobre rešitve. Običajno se izolacija mansarde lahko naredi kar suhomontažno, z dovršenimi sistemi, ki so narejeni prav za ta namen. Tudi sicer imamo pri prenovi na voljo nekatere elegantne rešitve, s katerimi lahko namesto popolne prenove opravimo tudi kakšen bolj enostaven poseg, pa vseeno dosežemo nadvse impresivne rezultate. To velja tudi za končane stanovanjske prostore, ki jih želimo nekoliko preurediti, a si v notranjosti ne moremo privoščiti velikih gradbenih del.

prenova hiše

Elegantna rešitev so predelne stene v stanovanju

S predelnimi stenami dosežemo zelo dobre učinke. Čeprav je to enostavna in poceni oprema, se v praksi odlično obnese. Pričakujemo lahko, da bo možno na ta način rešiti marsikatero zagato pri oblikovanju prostorov. Dosežemo lahko veliko razliko ob prenovi, in to brez zahtevnih gradbenih del.

V resnici so predelne stene v stanovanju povsem preproste. To je lahko enostavna lesena plošča, ki se namesti na površino s pomočjo lesenega nosilca. Dela torej ne bo veliko, prav tako ne moremo pričakovati visokih stroškov. Lahko pa računamo na to, da bodo predelne stene v stanovanju odlično opravile svojo funkcijo. Uporabljamo jih zato, da lahko učinkovito razmejimo večje površine. V stanovanju na ta način dosežemo različne učinke, stanovanje lahko povsem preuredimo. Spremenimo namembnost prostorov, oblikujemo dodatne sobe ali pa nekoliko zapremo kakšne kotičke. Tu imamo ogromno možnosti, ki jih dobro izkoristimo že z enostavno opremo.

Pri prenovi hiše so predelne stene v stanovanju gotovo izredno uporabne. Ne bo se treba lotevati kakšnih zelo zahtevnih posegov, ki so dragi in zamudni, za nameček pa povzročijo v stanovanju velik nered. Predelne stene lahko vgradimo brez potrebe po zahtevnih gradbenih posegih, stanovanja ne bo treba niti izprazniti ali posebej pospravljati. Pametno je le, da imamo dober načrt in da pripravimo prave materiale. Pri tem izberemo dobrega ponudnika, ki bo pripravil predelne stene za stanovanje, isti ponudnik lahko morda opravi tudi vgradnjo.

Večje prenove zahtevajo več pozornosti in opreme

Seveda so predelne stene v stanovanju izredno praktične za enostavne prilagoditve v končanih stanovanjih. So poceni in učinkovite. Ne moremo pa pričakovati, da bomo že na ta način res dobro opravili vse delo pri prenovi. Kaj lahko se zgodi, da bomo imeli opravka z večjim projektom, ki ne dopušča tako elegantnih rešitev. Morda se bo treba posebej posvetiti samemu objektu in nosilni konstrukciji ter opraviti še veliko dodatnega dela.

Zahtevnejša je lahko prenova stare hiše

Pravzaprav ob omembi prenove verjetno pomislimo prav na starejše objekte, ki potrebujejo celovito prenovo. Tu bo več dela in potrebovali bomo boljše rešitve. Gotovo prenova stare hiše ne dopušča uporabe enostavnih predelnih sten, zanesemo se na zanesljive rešitve, ki omogočajo celovito prenovo objekta. Seveda je pri tem spet zelo pomembno to, da izberemo pravega izvajalca, saj gre za zahtevnejše naloge, ki morajo biti brezhibno opravljene.

Zahtevnejša prenova stare hiše je lahko velik projekt. Eden večjih in dražjih opravil je zagotovo prenova strešne kritine. Če je treba posegati v nosilno strukturo, bomo imeli kar veliko dela že z načrtovanjem in pripravo, treba bo pridobiti tudi dovoljenja. Najbolje bo, da te naloge v celoti prepustimo strokovnjakom, ki lahko prevzamejo vsa opravila na tem področju in prenovo tudi brezhibno opravijo. Seveda pa je dobro vsaj približno vedeti, kaj prenova stare hiše vključuje in kakšne cilje želimo doseči. Na voljo imamo različne možnosti in objekt pogosto precej prilagodimo, ko ga obnavljamo.

Včasih gre za dokaj enostavne posege, ki so omejeni na posamezne sisteme. Morda ne bo treba močno posegati v celotno strukturo, recimo če želimo vgraditi le boljšo izolacijo. Včasih gre za sanacijo dimniškega sistema ali kakšnega drugega hišnega sistema. Morda bomo želeli hkrati prilagoditi tudi obliko in položaj prostorov, kar je spet možno opraviti na različne načine. Ključnega pomena je torej dobra priprava, da bo prenova stare hiše res kar se da elegantno izvedena. Pri tem nam pomagajo strokovnjaki s celovito ponudbo storitev s tega področja. Pričakujemo lahko, da bo možno rešiti praktično vsak primer, tudi če je objekt zelo dotrajan ali pa imamo v mislih kakšne posebne prilagoditve.

Najboljših rešitev bomo deležni, če prenova stare hiše vključuje predvsem posege v stanovanjskih prostorih, sploh če so ti že v uporabi. Pogosto so takšne prilagoditve vseeno precej enostavne in jih lahko opravimo brez večjih težav.

Enostavna prenova stanovanja

Pri prenovi stanovanja imamo lahko zelo različne cilje. Po eni strani je prenova že to, da preoblikujemo stanovanjske prostore in vgradimo predelne stene, po drugi strani pa imamo pogosto v mislih kompletno prenovo, ki vključuje večje gradbene posege. A v obeh primerih je možno dela opraviti dokaj elegantno.

To ponujajo izvajalci, ki opravljajo kompletno prenovo stanovanj. Podjetje ER Mont ima v ponudbi storitve, ki so ključne za prenovo celotnega stanovanja. Na ta način lahko tudi zahtevnejša opravila opravimo precej enostavno, predvsem pa pričakujemo izvrsten rezultat pri takšnih prenovah.

Če je potrebna kompletna prenova stanovanja je gotovo pametno premisliti o teh rešitvah. Strokovnjake lahko izkoristimo na praktično vsakem koraku, najbolje pa že v samem izhodišču. Mojstri bodo namreč znali pripraviti dober načrt za prenovo, tako da bo končni rezultat res v skladu z željami in pričakovanji naročnika del. Seveda pa je še bolj pomembno, da mojstri delo tudi brezhibno opravijo.

Prenova-1

Kaj vključuje prenova stanovanja?

Prenova lahko vključuje različna opravila. Gotovo pa se bo treba najprej dobro pripraviti na gradbene posege. Tako prenova stanovanja vedno vključuje razstavljanje opreme in pohištva, da lahko prostore izpraznimo. Pogosto so potrebna rušilna dela, kar vključuje tudi odvoz materiala. Vgradimo lahko razne nove elemente, recimo stene, vrata, okna, prezračevanje in druge sisteme. Ob tem uredimo tudi električne, vodovodne in druge instalacije. Prenova stanovanja ima s tem kar širok obseg, a pričakujemo lahko, da bodo mojstri dobro poskrbeli za vsako nalogo.

Po večjih prenovah so vedno pomembna še zaključna dela, da uredimo lepo bivalno okolje. Običajno prenova stanovanja vključuje še polaganje talnih oblog in opravljanje slikopleskarskih del. Poleg tega je treba v prostore ponovno postaviti opremo in pohištvo, tudi s tem je lahko kar nekaj dela. Na koncu pa ne pozabimo še na čiščenje objekta, kar je treba opraviti zelo temeljito, če je bila prenova stanovanja res obsežna.

Izolacija, predelne stene, spuščeni stropi in druge suhoimontažne rešitve

Za enostavno prenovo se poslužujemo predvsem sodobnih suhomontažnih sistemov, ki omogočajo učinkovito izvedbo takšnih del. Seveda imamo še vedno na voljo tudi klasično gradnjo, a običajno je bolj smotrno, da se najprej pozanimamo o suhomontažnih rešitvah.

Takšne opcije so na voljo na https://er-mont.si/storitve/predelne-stene, kjer je dobro predstavljena zbirka najbolj priljubljenih suhomontažnih sistemov za prenovo stanovanja. Izstopajo seveda predelne stene, ki jih lahko zelo enostavno postavimo v vsako stanovanje, pri tem pa dosežemo zelo dober učinek.

Predelne stene pa niso edini primer takšne elegantne opreme. Izpostavimo lahko še nekatere druge dovršene sisteme, ki se v praksi zelo dobro obnesejo. To so recimo sistemi za toplotno in zvočno izolacijo. Namestijo se pravzaprav podobno kot predelne stene, so pa seveda nekoliko bolj zahtevni. Vključujejo izdelavo dodatne stene in ureditev vmesnega prostora, ki ga zapolnimo z izolacijskim materialom. Tako izdelamo enostavno in učinkovito notranjo izolacijo. Na voljo so že gotovi sistemi, ki jih je treba preprosto vgraditi, to so izolacijske plošče, ki ponujajo zelo elegantno rešitev. 

Pogosto se predelne stene kombinirajo s spuščenimi stropi, ki se prav tako uvrščajo med priljubljene rešitve pri prenovah. Tudi to je možno opraviti kar suhomontažno, dosežemo pa lahko različne učinke. Tudi tak strop pogosto izkoristimo za dodatno toplotno in zvočno izolacijo. Stropa v tem oziru ne smemo zanemarjati, saj gre za veliko površino, ki je pogosto izpostavljena večjim temperaturnim razlikam in pogostim spremembam. Na srečo je ureditev stropa dokaj enostavna, tako kot predelne stene omogoča suhomontažno gradnjo. Poleg tega pa lahko s takšnim stropom dosežemo tudi druge učinke, imamo recimo več prostora za vgradnjo kakšnih dodatnih sistemov, pogosto skozi strop napeljemo električne instalacije in druge hišne napeljave. To so zelo elegantne rešitve predvsem v primeru, da želimo prostore dobro prilagoditi novemu namenu, recimo pri adaptaciji kakšnih podstrešnih prostorov. 

prenova stare hiše

Adaptacija stanovanja za nov namen stanovanjskih prostorov

Stanovanje je v izhodišču gotovo zasnovano tako, da odgovarja na specifične potrebe stanovalcev v takšnem okolju. A potrebe se spreminjajo, prav tako se spreminjajo sami stanovalci. Tako bo morda potrebna adaptacija stanovanja, da opremo in postavitev prostorov res uskladimo z namembnostjo stanovanja.

Adaptacija stanovanja je lahko dokaj enostavno izvedena, za kar skrbijo prav rešitve, ki smo jih že omenili. Veliko lahko recimo dosežemo s predelnimi stenami, pogosto adaptacija vključuje tudi izdelavo izolacije. Pogosto pa gre za nekoliko večji poseg, recimo v primeru, da želimo stanovanjske prostore urediti na podstrešju ali v drugih prostorih, ki v izhodišču niso bili zasnovani kot stanovanje.

V takšnem primeru bodoči stanovanjski prostori nimajo urejenih nujnih napeljav, verjetno tudi nimajo izolacije, morda želimo vgraditi kakšno okno in urediti druge dostope. Gotovo bo adaptacija stanovanja nekoliko bolj obsežna in bržkone nekoliko bolj zahtevna, a ravno zato lahko pričakujemo še toliko bolj prepričljive rezultate. Še posebej, če delo prepustimo strokovnjakom, kar je vedno najbolj elegantna rešitev za prenove. Na ta način se lahko lotimo popolne prenove doma, ne da bi imeli z delom veliko skrbi ali stroškov. Izvedba prenove bo enostavna in od nas ne zahteva posebnega truda.

Tako lahko pričakujemo, da bomo uspeli stanovanje urediti prav po svojih željah. Izvedba adaptacije je namreč v veliki meri prilagodljiva, tudi če se omejimo na ugodne in enostavne prilagoditve. S pomočjo izkušenih strokovnjakov lahko najdemo posrečene rešitve za vse potrebe. Dosežemo lahko zelo impresivne učinke, sploh pri ureditvi sodobnih stanovanj, ki predstavljajo vse prednosti moderne opreme in tudi dovršenih gradbenih rešitev. Na tak način lahko uredimo stanovanjske prostore na podstrešju ali v kleti, seveda pa lahko lepo stanovanje uredimo tudi v drugih prostorih.