September 1, 2021

Kdaj na tehnični pregled?

Tehnični pregled avtomobila je obveznost, ki čaka vsakega voznika. Natančneje, čaka vsakega lastnika vozila, z nekaterimi redkimi izjemami. Tako se je pametno vnaprej pripraviti in ugotoviti, kdaj na tehnični pregled in kaj tam pričakovati. Čeprav gre za obveznost, s katero se bomo redno srečevali in je včasih kar formalnost, se lahko pojavijo tudi kakšni zapleti in nevšečnosti. Navsezadnje pa pregled pomeni tudi določen strošek, ki se mu ne moremo izogniti. Da ne bo kakšne slabe volje ali celo kakšnih prekrškov, se je torej pametno pozanimati o tem, kakšne možnosti imamo na tem področju.

Običajno se tehnični pregledi opravljajo zato, ker potrebujemo potrdilo in moramo zadostiti določenim zahtevam. To pomeni, da to ni pregled v sklopu rednega vzdrževanja ali servisa. Prav tako se na tak pregled ne odpravljamo, ko je z vozilom kaj narobe. V takšnih primerih potrebujemo storitve avtomehanikov, ki se dejansko posvetijo konkretnim problemom ali pa opravljajo vzdrževalne posege. Sam pregled težav ne bo odpravil. Seveda pa lahko tak pregled izkoristimo, da se prepričamo o stanju svojega vozila in morda tudi odkrijemo kakšno pomanjkljivost. Gotovo pa ne bomo hodili na pregled v primeru, da imamo kakšna druga pričakovanja, torej lahko enostavno ugotovimo, kdaj na tehnični pregled

Kdaj na tehnični pregled ugotovimo glede na starost vozila

Na srečo lahko za tehnične preglede povsem enostavno ugotovimo, kdaj je napočil pravi čas. Precej drugače je to pri drugih pregledih in splošnem vzdrževanju avtomobila – tu imamo opravka z raznimi drugimi zahtevami, upoštevati moramo starost vozila, prevožene kilometre in seveda obrabo ter morebitne težave, ki se pojavljajo pri posameznih avtomobilskih sistemih. Ravno zato so zelo dobrodošle storitve mehanikov, ki lahko pomagajo že s tega vidika, da nam povedo, kdaj bo treba opraviti vzdrževanje ali popravila. Sicer pa se o ustreznih intervalih za vzdrževanje posameznih avtomobilskih sistemov pozanimamo v priročniku, ki ga izda proizvajalec za model in letnik vozila.

Kdaj na tehnični pregled z novim avtomobilom? V tem primeru imamo kar nekaj časa

Lažje bomo ugotovili, kdaj na tehnični pregled, saj imamo tu opravka le z eno spremenljivko, to je starost vozila. Veljajo predpisi, ki narekujejo obisk tehničnega pregleda glede na to, koliko je vozilo staro. Pri novih vozilih imamo seveda največ svobode in nekaj časa še ne bo treba skrbeti za pregled, prvi tehnični pregled se namreč opravlja šele po štirih letih. Seveda pri novih vozilih tudi drugih pregledov in vzdrževanj ne bo veliko, gotovo lahko pričakujemo, da nas avto v prvih štirih letih še ne bo pustil na cedilu.

Žal pa čas nezadržno tiktaka naprej in hitro bo napočil trenutek za drugi tehnični pregled. Ta se opravlja pri vozilu, ki je staro več kot štiri leta, v tem primeru so predvideni tehnični pregledi na dve leti. Vsaki dve leti opravljamo pregled, dokler ni vozilo staro osem let, takrat začne veljati še pogostejši interval, saj je treba vozila, starejša od osem let, pregledovati kar vsako leto. 

Kdaj na tehnični pregled in koliko denarja pripraviti?

Pogosto se vozniki o tem, kdaj na tehnični pregled, pozanimajo predvsem zato, da lahko predvidijo tudi stroške, ki jih bodo imeli s svojim vozilom. Na to se je seveda pametno dobro pripraviti, a ugotovili bomo, da je cena tehničnega pregleda precej ugodna, tako da glede stroškov ni treba pretirano skrbeti.

Cene so enotne, torej enake pri vseh izvajalcih. Za pregled bo treba odšteti nekaj deset evrov, in to ne glede na vrsto vozila – cenovni razpon namreč sega od 17,27 do 92,25 evra. Osebni avtomobili za pregled zahtevajo 34,99 evra, če gre za vozila z maso do dve toni in pol. Težja vozila so nekoliko dražja, treba bo plačati 44,08 evra. Bolje jo bodo odnesli motoristi, ki plačajo 18,18 evra.

A pozor, to ni nujno edini strošek, ki ga bomo imeli s tehničnim pregledom. Čeprav je cena tehničnega pregleda enotna in lahko strošek predvidimo vnaprej, bomo morda imeli delo in stroške tudi s popravili. Nenazadnje je treba avto na pregled dobro pripraviti, da obveznost sploh lahko opravimo.

Kdaj na tehnični pregled in kdaj k serviserju?

Tako pridejo v poštev tudi servisne storitve, pogosto še preden se sploh vprašamo, kdaj na tehnični pregled. Poskrbeti moramo namreč za to, da je avto dobro pripravljen in bo opravil vse preizkuse, ki se pri tehničnem pregledu opravljajo. To ni vedno enostavna naloga, zato je treba morda opraviti pregled in popravila tudi pri mehaniku, ki skrbi za servis.

Morda bo treba kdaj na tehnični pregled počakati, če so z avtom druge težave

Najmanj dela bo zahteval prvi tehnični pregled, ki ga pri dobro ohranjenih vozilih praviloma lahko opravimo tudi brez večjih skrbi. Pri starejših vozilih pa se že lahko pojavljajo težave, ki bodo prišle do izraza pri tehničnem pregledu in zato potrdila ne bomo dobili. Te težave je pametno odpraviti še preden se odpravimo na tehnični pregled. Lahko pa gremo kdaj na tehnični pregled tudi v primeru, da pričakujemo težave in nam tam točno povedo, kaj vse je treba urediti. V vsakem primeru lahko obveznosti učinkovito opravimo, če se vsaj malo pozanimamo, kaj nas čaka in kako se na to pripraviti.