October 1, 2021

Kako prevzem podjetja opraviti čim bolj skrbno?

Pri pomembnih postopkih v poslovnem svetu moramo izredno skrbno pristopiti k svoji nalogi. Kaj hitro se namreč zgodi, da zagrešimo kakšno napako, ki ima lahko zelo hude posledice. To še posebej velja za kakšne večje transakcije in pomembne poslovne odločitve, oboje vključuje recimo nakup oziroma prevzem podjetja. V tem primeru si vsekakor moramo vzeti čas in dobro premisliti o svojih možnostih, da ne bomo storili kakšne napake, ki bi stanje še precej poslabšala.

Ne gre le za pomembne poslovne odločitve. Tu je treba izvesti celoten postopek, ki na vsakem koraku zahteva obilo pozornosti. Skozi celoten postopek moramo aktivno skrbeti za to, da vse poteka tako, kot mora. Najprej se moramo na prevzem podjetja ustrezno pripraviti in preveriti možnosti, ki jih sploh imamo na tem področju. Opraviti je treba seveda pregled podjetja in oceniti smiselnost investicije. Nato se ukvarjamo s ponudbami in usklajevanjem, naposled sledi zaključek transakcije. To je lahko dolg in kompleksen projekt, takšni postopki vsekakor niso nekaj, kar bi lahko opravili kar tako.

Prevzem podjetja je lahko precej kompleksen postopek

Ravno zato pa se na tem področju pogosto poslužujemo strokovne pomoči, ki nam pride še kako prav. Gotovo nas bo zanimalo vsaj poslovno svetovanje, pogosto že pred odločitvijo za prevzem oziroma nakup podjetja. Nato pa potrebujemo še nekatere druge koristne storitve.

Že priprava na prevzem podjetja zahteva veliko pozornosti

Običajno se prevzemi podjetij opravljajo šele na podlagi temeljitega premisleka in skrbno zastavljene dolgoročne strategije, ki takšno rešitev predstavlja kot smiselno. Ne moremo se preprosto odločiti in kupiti podjetja, če nismo pripravljeni na delo, ki ga to prinaša, in seveda na dolgoročne učinke. Zato je treba pred prevzemom pripraviti dober načrt.

Najprej ugotavljamo, ali je prevzem sploh smiseln korak za podjetje. O takšnih možnostih običajno razpravljamo, ko najdemo kakšno dobro možnost za širitev na ta način. Se bo pa treba prepričati, da gre res za dobro možnost, ne pa za zgrešeno investicijo. Zelo pomembno je, da se pripravi realna ocena vrednosti podjetja. Na prvi pogled to težko ocenimo in se lahko uštejemo, saj ne poznamo vseh podrobnosti o stanju in poslovanju podjetja. Da bi lahko opravili uspešen prevzem z dobrim rezultatom, moramo imeti prave podatke. Tudi vrednotenje podjetij opravljajo večinoma strokovnjaki, ki lahko podajo koristne in zanesljive informacije.

Nadalje pa se moramo prepričati, da je prevzem podjetja sploh možen in bomo lahko izvedli te postopke. Pripraviti se moramo na posamezne korake in pripraviti ponudbo. Tudi pri tem lahko izkoristimo strokovno pomoč.

Celovite storitve za prevzem podjetja

Obrnemo se lahko na strokovnjake, ki se ukvarjajo prav s takšnimi postopki. Te lahko izkoristimo za poslovno svetovanje, še bolje pa je, če najdemo celovit paket storitev za prevzem podjetja. To je pogosto najboljša izbira, da se nam s prevzemom ni treba pretirano obremenjevati.

Podjetja nudijo zelo celovit pristop. Opravijo že iskanje ustreznih tarč in analizo priložnosti, ki se ponujajo pri prevzemih. Seveda se prevzemi podjetij opravljajo takrat, ko prepoznamo dobro priložnost in pravo rešitev za dolgoročno poslovanje, a takšne priložnosti se ne ponujajo same od sebe. Strokovnjaki zato opravijo analizo, pregledajo podrobnosti o poslovanju podjetja, tu se oblikuje tudi ocena vrednosti podjetja. Tako je možno dejansko pripraviti strategijo in ubrati pravi pristop, če se za prevzem odločimo.

Na tej podlagi lahko tudi dejansko pripravimo ponudbo za prevzem. Običajno je to nezavezujoča ponudba, ki pa že mora opredeliti tudi mnoge podrobnosti. Takšne dokumente je treba pripraviti skrbno in temeljito, da ne bomo imeli kakšnih težav kasneje, tudi če gre za neobvezujočo ponudbo. Nato pa se pred pripravo dokončne ponudbe opravi skrbni pregled in projekcija, ki upravičuje prevzem podjetja. Tako vemo, da res sklepamo pravo poslovno odločitev, ko pripravimo zavezujočo ponudbo za prevzem. Tu imamo nekaj možnosti za pogajanja in usklajevanja, da pridemo do ugodnih pogojev, nato pa je treba opraviti še dejansko transakcijo in urediti prevzem.

Da prevzem podjetja ne bo predrag in preveč kompleksen, izkoristimo pomoč strokovnjakov

Gre torej za kompleksen postopek, ki že pri pregledu po korakih razkriva mnoga tveganja in negotovosti. Še več dela prinaša prevzem podjetja z dokumentacijo in drugimi obveznostmi, zato se vsekakor splača cel postopek izpeljati s pomočjo strokovnjakov, ki nudijo celovite rešitve na tem področju.

Prevzem podjetja z druge strani

Nekaj dela bo seveda tudi na drugi strani. Če se pripravljamo na prodajo podjetja, bomo morali prav tako slediti podobnemu postopku in urediti vse potrebno. Tudi v tem primeru se recimo opravlja vrednotenje podjetij in pomembno je, da se uskladimo s pravimi interesenti. Spet imamo opravka z razno dokumentacijo in formalnimi postopki, pa tudi s pregledom ponudb in analizo možnosti, ki se nam ponujajo. 

V vsakem primeru nas torej čaka nekaj dela, čeprav so to priložnosti, ki jih je vredno izkoristiti. Da bomo res prišli do kar najboljšega rezultata, je pametno prevzem podjetja v veliki meri prepustiti strokovnjakom. Še vedno sami ohranjamo popoln nadzor nad postopkom, le da se nam ni treba ukvarjati s posameznimi obveznostmi in detajli, pridobimo pa bistveno boljši vpogled v dogajanje in pričakovan končni rezultat.