September 1, 2021

Kako pravilno izvajati ustno higieno?

Z dobro rutino lahko za ustno higieno skrbimo kar sami doma in niti ne bo treba obiskovati zobozdravnika, razen za redne preglede. A seveda imamo kar zahtevno nalogo, saj na zdravje zob in ustne votline vpliva cela vrsta dejavnikov. Poleg rednega ščetkanja moramo torej poskrbeti za več drugih nalog, ki jih ne smemo zanemariti niti za kratek čas, saj se hitro pokažejo posledice.

Vsekakor pa je pametno domačo skrb za zobe dopolniti tudi z zobozdravniškimi storitvami. Pri zobozdravnikih dobimo dobre rešitve za vse težave, pa tudi storitve za preventivo. S takšno kombinacijo bomo kar najbolje skrbeli za svoje zobe.

Ponudba zobozdravnikov, ki spremlja domačo skrb za zobe

Veliko lahko naredimo že z rednimi pregledi in osnovnimi zdravljenji, gotovo pa je dobro vedeti, da imamo na voljo tudi napredne rešitve, kot je recimo all on 4. To je rešitev, ki pride v poštev v primeru izpadlih zob, če jih želimo nadomestiti s celotno protezo. Tudi do takšnih situacij lahko pride, če svoje zobe zanemarjamo, zato je all on 4 dobrodošla rešitev.

Prav tako nas domača ustna higiena ne more rešiti pred poškodbami, do katerih lahko pride tudi zaradi kakšne neprevidnosti ali zaradi dejavnikov, na katere nimamo vpliva. V takšnih primerih koristimo all on 4 in druge storitve zobozdravnikov. Osredotočamo se seveda na storitve, ki nam pomagajo pri pogostih težavah in dopolnjujejo skrb za ustno higieno. Le redko bomo potrebovali all on 4, bolj pogoste so plombe in podobni posegi. Bo pa zobozdravnik gotovo najbolje vedel, kakšne posege potrebujemo.

Da bi bili res deležni oskrbe, ki bo vodila do lepih in zdravih zob, se splača izbrati zobozdravnika, ki ima dobro ponudbo. Pogosto je to samoplačniška zobozdravstvena ordinacija, kjer najdemo širši nabor storitev in višji standard pri izvedbi. Seveda pa je v tem primeru tudi cena nekoliko višja.

ustna higiena

All on 4 cena in cene drugih zahtevnejših storitev

Največji stroški bodo nastali pri zahtevnih storitvah, kot je all on 4. Cena je v tem primeru gotovo precejšnja obremenitev, a ravno zato se splača pobrskati po ponudbi in najti zobozdravnika, ki bo tudi z vidika cene ponudil najboljšo možno izkušnjo.

Včasih opravljamo še druge storitve. Pri samoplačniških zobozdravnikih ni nujno vse zelo drago, redne posege in osnovna zdravljenja dobimo precej poceni, odšteti bo treba recimo kakšnih 50 evrov na zob, če gre za osnovne posege. V primerjavi s tem ni čudno, da je za all on 4 cena bistveno višja, saj zahteva tudi veliko več dela in truda, poleg tega uporablja materiale, ki so dragi. To so implantati, ki jih dobimo v višjem rangu zobozdravniške ponudbe in je treba zanje odšteti nekaj več denarja. Že posamezen implantat bo stal kakšnih 500 evrov, medtem ko je za all on 4 cena še višja, saj potrebujemo štiri implantate. 

Samoplačniški zobozdravniki imajo cene pogosto objavljene in se lahko točno pozanimamo, koliko bo za all on 4 cena oziroma kakšni bodo stroški za druge storitve, za katere se zanimamo. Pogosto lahko dobimo zelo dobre ponudbe, če se ne omejimo le na enega zobozdravnika. Predvsem je za all on 4 cena nekoliko prilagodljiva, pri višjih zneskih so tudi bolj opazne manjše razlike. Zahtevnejše storitve se seveda splača iskati pri uglednih in izkušenih izvajalcih, pri katerih pričakujemo odlično izkušnjo, pri tem cene ne smemo postaviti na prvo mesto. A vseeno se splača preveriti, kje bomo za svoj denar dobili kar največ. Nasploh pri izbiri zobozdravnika upoštevamo različne kriterije, navsezadnje tudi to, kje ima zobozdravnik svojo ordinacijo. Vse to so pomembni faktorji, ki odločajo o končni izkušnji, upoštevati jih moramo že pri izbiri. Tako postane za all on 4 cena pravzaprav obstranski dejavnik, veliko bolj se moramo posvetiti tistim faktorjem, ki dejansko odločajo o naši izkušnji pri obisku zobozdravnika.

Najboljša izbira je zobozdravnik Ljubljana

Verjetno bomo najboljše ponudbe deležni tam, kjer lahko primerjamo več zobozdravnikov in se odločimo za tisto rešitev, ki nam najbolj ustreza. S tega vidika je zobozdravnik Ljubljana gotovo najboljša izbira, saj bomo lahko našli storitve, ki povsem odgovarjajo našim potrebam. Poleg tega imajo zobozdravniki v mestu še druge prednosti. Opravljajo širok krog koristnih storitev, pri tem postavljajo konkurenčne cene, pogosto pa je še bolj pomembno to, da so prilagodljivi in odzivni.

Ravno v primeru, da nam je prioriteta odziven zobozdravnik, Ljubljana ponuja dobre rešitve. Splača se premisliti o samoplačniški ponudbi, če pri osebnem zobozdravniku ne pridemo na vrsto dovolj hitro. Zasebne ordinacije lahko ponudijo zelo ugodne termine, na pregled se naročimo preko telefona ali e-pošte in dobimo termin že v nekaj dneh. Če imamo kakšne večje težave z zobmi, pa jih tako ali tako lahko naslovi le odziven zobozdravnik, Ljubljana tudi v tem primeru predstavlja pravo ponudbo. 

Vsak mora zase postaviti prioritete za iskanje pravega zobozdravnika. Nato lahko primerjamo ponudbo in ugotovimo, kateri zobozdravniki nam najbolj odgovarjajo. Verjetno bo najboljšo ponudbo imela kakšna ugledna zobozdravstvena ordinacija, kjer deluje izkušen zobozdravnik. Ljubljana ima uveljavljene ponudnike, ki se izkažejo z vrhunsko ponudbo in usposobljenim kadrom. Dobra izbira je zobozdravstveni center Artident, kjer najdemo nadvse prepričljivo ponudbo, ki je ne nudi kar vsak zobozdravnik. Ljubljana je tako prava destinacija tudi pri iskanju kakšnih posebnih storitev.

Kar dosti povpraševanja je po kakšnih nadstandardnih storitvah, ki jih ne more opravljati osebni zobozdravnik. Ljubljana ponuja recimo različne storitve s področja napredne zobne protetike, tudi ortodonti imajo dobro ponudbo, izstopa pa še estetsko zobozdravstvo, ki ponuja cel nabor storitev za bele zobe in lep nasmeh. S kombinacijo takšnih storitev lahko dopolnimo svojo ustno higieno in pridemo do kar najboljšega rezultata.

Zobozdravniške storitve za lep nasmeh

Kako pravilno izvajati ustno higieno, da ohranimo naravno bele zobe? Poleg rednega in temeljitega čiščenja zob je pomembno predvsem to, da se izogibamo škodljivim razvadam. Na zobe ima velik vpliv že kava, še bolj opazne so posledice kajenja. Zobem škodujemo z neustrezno prehrano, predvsem s sladkarijami in sladkanimi pijačami. Seveda pa se za lep nasmeh potrudimo tudi tako, da se izogibamo kakšnim poškodbam in obremenitvam, ki lahko prizadenejo zobe.

Higiena ustne votline

Dobre rešitve pa najdemo tudi v ponudbi zobozdravnikov. Ne moremo namreč pričakovati, da bomo s preventivo povsem preprečili vplive prehrane in drugih dejavnikov, ki ogrožajo naravno belino zob. Zato se splača pobrskati po ponudbi estetskih zobozdravnikov, ki verjetno nudijo tudi zobne luske. To je zelo praktična rešitev za tiste, ki želijo hitro in učinkovito izboljšati izgled svojih zob.

Zobne luske se uporabljajo v primeru, da želimo zanesljivo pobeliti celo ploskev zoba. Lahko jih seveda uporabimo tudi več in na ta način preuredimo izgled celotnega zobovja. Luske se namestijo na sprednjo ploskev zob in enostavno v celoti spremenijo vizualni izgled. Tako skrijemo kakšne poškodbe ali nepravilno izrasle zobe, seveda pa poljubno spremenimo tudi barvo svojih zob. Luske se trajno namesti na površino zob, ki se jo predhodno nekoliko zbrusi. Takšna rešitev je zelo zanesljiva in učinkovita, zato se za zobne luske odločajo mnogi, ki želijo docela spremeniti izgled svojih zob.

Poleg tega se zobne luske pogosto uporabljajo v primeru kakšnih rekonstrukcij v kombinaciji z drugimi izdelki s področja zobne protetike. Tu imamo na voljo zelo prepričljive rešitve, ki niso namenjene le temu, da skrijemo kakšne estetske pomanjkljivosti, temveč lahko povrnejo funkcionalnost zobovja. Na ta način lahko nadomestimo celo manjkajoče zobe, kar je dobra rešitev, s katero bomo prišli do odličnih rezultatov.

V kombinaciji s takšnimi rešitvami se uporabljajo različnih izdelki s področja estetskega zobozdravstva. Vedno ciljamo na enak končni rezultat, urediti zobovje tako, da bo funkcionalno in zdravo, hkrati pa tudi lepo. Pametno je torej izkoristiti vse pripomočke, ki jih imamo pri tem na voljo.

Skrb za zobe lahko dopolni tudi implantat

Med najbolj uporabne in pomembne izdelke pri zahtevnejših zobozdravniških posegih se vsekakor uvršča implantat. To je zobni vsadek, ki omogoča namestitev protetičnih nadomestkov. Najbolje se ta rešitev izkaže v primeru, da želimo nadomestiti manjkajoče zobe. Nadomestimo lahko posamezne zobe, lahko pa dobro rekonstruiramo tudi celotno zobovje in tako povrnemo funkcionalnost zob za brezzobe paciente.

Takšne rešitve so izredno prepričljive, saj ima implantat nekatere odločilne prednosti v primerjavi s praktično vsemi drugimi rešitvami, ki bi lahko še prišle v poštev. Poleg tega, da gre za zelo zanesljivo in trajno rešitev, je namestitev implantata precej enostavna in hitra. Ne zahteva operacije, pogosto jo je možno opraviti brez rezanja z nebolečim postopkom, ki bo hitro opravljen. Že isti dan se lahko namesti tudi protetični nadomestek, ki povrne funkcionalnost zobovja.

Implantat se uporablja pri mnogih posegih, ki vključujejo nadomeščanje manjkajočih zob. So zelo vsestranski in se v praksi odlično obnesejo. Seveda pa bo treba najti ustrezno ponudbo in poseg opraviti pri dobrem zobozdravniku, implantat običajno najdemo v ponudbi samoplačniških zobozdravnikov.

Za zdravo zobovje se zobozdravniške storitve kombinirajo z domačo skrbjo

Ustna higiena se začne doma, tudi če razpravljamo o naprednih zobozdravstvenih storitvah. Tudi implantat nas namreč ne reši dela, ki ga imamo z nego zob in ustne votline. Še vedno bo treba marsikaj postoriti – najprej že preventivno, da preprečimo hude težave, do katerih lahko pride, če zobe zanemarjamo. Pa tudi kasneje, ko že najdemo dobre rešitve, se splača za zobe dobro skrbeti. Morda bomo imeli doma še nekaj več dela, če moramo biti recimo pozorni na implantat in umeten zob ali pa če imamo protezo.