August 10, 2021

Jogi rjuha 120x200 in dimenzije preostale posteljne opreme

Pri opremljanju spalnice imamo vedno v mislih naše specifične želje in potrebe. Izbrati želimo opremo, ki nam bo res ustrezala, saj bomo le tako dosegli visoko kakovost spanca. Kaj lahko se zgodi, da že zaradi kakšne malenkosti ne bomo mogli dobro spati, sploh če gre za lastnosti same postelje oziroma ležišča. Odločilno vlogo pa ima lahko še posteljnina, ki je nenazadnje tista oprema, s katero smo pri spanju sploh v stiku. Najti moramo primerno posteljnino, ki bo ustrezala našemu ležišču in našim željam. Morda bo najboljša izbira jogi rjuha 120x200, moramo pa poznati dimenzije in standarde na tem področju.

Večina postelj in ležišč odgovarja nekaterim standardom, ki odgovarjajo potrebam večine uporabnikov. Poznamo postelje za eno ali dve osebi, dimenzije pa se prilagajajo tudi drugim zahtevam. Oblikovali so se standardi, ki dobro pokrivajo želje in potrebe na tem področju – poznamo več standardnih velikosti, ki jim ustrezajo tako ležišča kot posteljnina. A poleg tega imamo tudi neobičajne dimenzije in po meri izdelana ležišča, torej ne sledimo vedno veljavnim standardom. Tudi jogi rjuha 120x200 recimo odgovarja standardu, ki je precej redek v primerjavi z drugimi dimenzijami.

Na vse to moramo biti zelo pozorni, ko opremljamo svojo spalnico. Že res, da pri izbiri opreme upoštevamo predvsem svoje prioritete in zahteve, a prepričati se moramo, da se oprema dobro sklada tudi med seboj. To ni vedno samoumevno in lahko se tudi zmotimo.

Kateri postelji odgovarja jogi rjuha 120x200?

Vsaka jogi oziroma napenjalna rjuha dopušča nekaj prilagodljivosti, saj ima elastiko in nekoliko večjo površino, da jo lahko napnemo čez različne vzmetnice. Vseeno pa je treba izbrati pravo rjuho glede na velikost postelje oziroma ležišča. Katerim dimenzijam torej ustreza jogi rjuha 120x200?

Na srečo smo pri jogi rjuhah lahko pozorni enostavno na dimenzije rjuhe, ki se skladajo z dimenzijami samega ležišča. Opravka imamo torej tudi s posteljo v merah 120x200. Ugotovili pa bomo, da to ni zelo pogosta mera, pogosteje se srečujemo z drugimi standardi. Enojne postelje običajno merijo 90x200 ali 100x200, medtem ko francoske postelje po širini merijo 140 ali 160 cm. To pomeni, da je 120x200 ravno nekje vmes, ustreza večjim enojnim oziroma manjšim francoskim posteljam.

Najbolje se jogi rjuha 120x200 obnese na večjih enojnih posteljah

A tudi takšne postelje se uporabljajo. Idealne so za tiste, ki spijo sami in želijo imeti nekaj več prostora za udobno premetavanje po postelji. Poleg tega lahko s širino 120 cm že zadostimo tudi potrebam dveh oseb, če ne gre ravno za posteljo, ki jo uporabljamo vsak dan. Tako bo tudi jogi rjuha 120x200 precej uporabna, če imamo takšna ležišča.

Za nekaj več fleksibilnosti lahko izberemo ravno rjuho, ki pokriva večji spekter različnih dimenzij. Prav tako lahko uporabimo večjo posteljnino za manjšo posteljo, kar pa ni vedno dobra ideja.

Jogi rjuha 120x200 dopušča nekaj fleksibilnosti

Na manjših posteljah lahko včasih uporabljamo večjo posteljnino, kar velja tudi za jogi rjuhe. A to zdaj ne pomeni, da bo napenjalna rjuha 200x200 primerna za enojno posteljo. Že res, da lahko manjše ležišče s tako veliko rjuho brez težav prekrijemo, a ostalo bo veliko materiala, ki nas bo pri spanju motil. Najboljša rjuha se lepo raztegne preko ležišča in ponuja udobno površino brez odvečnega materiala. Morda bi bila jogi rjuha 120x200 recimo primerna za enojne postelje z merami 100x200, saj dodatnih 20 centimetrov širine ne naredi velike razlike. 

Podobne kompromise lahko včasih najdemo pri večjih posteljah. Napenjalna rjuha 200x200 se recimo uporablja za večje zakonske postelje, lahko pa tudi za nekoliko manjši standard, ki meri 180x200. Za takšne postelje bi sicer bila boljša izbira jogi rjuha 180x200, a pri večjih posteljah je razlika 20 centimetrov v praksi še manjša kot pri manjših. Rjuhe so torej do neke mere fleksibilne in jih lahko uporabimo na različnih dimenzijah ležišč, a še vedno je pametno uskladiti dimenzije vse opreme, ki jo uporabljamo v spalnici. 

Jogi rjuha 120x200 in dimenzije odej

Drugače je pri izbiri odej. Te so seveda večje od samega ležišča. Če recimo jogi rjuha 120x200 pokriva večjo enojno posteljo, bomo potrebovali še večjo odejo, da se lahko udobno zavijemo vanjo. Jogi rjuha 180x200 pokriva zakonsko posteljo, a odeja s temi dimenzijami bo gotovo premajhna za dva. Posegamo po večjih odejah, ki imajo vsaj kakšnih 40 cm več širine, da imamo nekaj dodatnega prostora, ko odejo poveznemo čez svoje telo. Tako se upoštevajo drugačne dimenzije, ki pa jih lahko še vedno povežemo s standardi pri ležiščih in jogi rjuhah.

Jogi rjuha 120x200 naj se ujema s preostalo opremo spalnice

Napenjalna rjuha in jogi imata enake dimenzije, odeja pa je večja. Večji so posledično tudi kompleti posteljnine, pri katerih moramo biti na dimenzije zelo pozorni. Prepričati se moramo, da izberemo pravo mero glede na dimenzije svoje postelje – če izberemo enako številko, bomo imeli premajhno posteljnino. Nekoliko drugače je pri manj običajnih dimenzijah, ki jim recimo ustreza jogi rjuha 120x200, sploh če imamo kakšne po meri izdelane elemente, za katere pač izberemo najboljši približek dimenzij pri opremi, ki je na razpolago.