October 1, 2021

Hišni kino? Seveda!

Hišni kino je odlična ideja, če v hiši ostaja kaj prostora in bi želeli oblikovati kotiček, v katerem bodo vrhunske filmske uspešnice ponudile popolno sprostitev. Seveda pa moramo za dober končni učinek prostor tudi dobro opremiti – v poštev pride kakovostna projekcijska oprema, ki bo poskrbela za brezhibno predvajanje filmov v visoki ločljivosti.

Ključni kos opreme je seveda projektor, ki ima največ teže pri določanju končne izkušnje. V nekaterih multimedijskih centrih se splača raje izbrati televizor, predvsem tam, kjer nameravamo opremo res redno uporabljati, ali pa če morda nimamo optimalnih razmer, recimo povsem temne sobe. Televizorji vsekakor imajo svoje prednosti, a če ciljamo na popolno izkušnjo domačega kina, je veliko bolj smiselna izbira projektor. Le ta namreč ustvari pravi vtis, kot ga dobimo ob vstopu v kinodvorano. A seveda lahko za dober učinek poskrbijo le naprave, ki imajo zadostno zmogljivost – za filme se splača izbrati vsaj polno HD ločljivost in odličen kontrast, do izraza pa pridejo še mnoge druge specifikacije. V sobah, ki niso povsem zatemnjene, je kritična svetilnost.

Sodobni projektorji so zelo napredni in zmogljivi, tako da lahko zagotovijo idealne pogoje za prikaz projekcije. Niso pa še zadosti za odličen rezultat v praksi, saj jih moramo dopolniti še z nekaterimi drugimi kosi opreme. Če te dodatke zanemarimo, ne moremo pričakovati dobre izkušnje. Na srečo imamo na voljo ustrezno dodatno opremo, ki jo lahko s pridom izkoristimo.

Kako postaviti hišni kino?

Ko imate vse komponente, je čas, da nastavite gledališki prostor. Ob izbiri in urejanju domače gledališke sobe je treba upoštevati več dejavnikov.

Najprej preučite arhitekturo prostora. Domače gledališče bi moralo biti podobno kinodvorani. Iščemo torej zaprto, pravokotno sobo z dovolj prostora in ne preveč zunanje svetlobe. Za najboljšo kakovost zvoka potrebujete zaprt prostor – odprte sobe nimajo idealne akustike. Če želite vrhunski hišni kino, boste morda želeli izolirati stene. Iz istega razloga je na splošno bolje, da so tla iz lesa ali linoleja.

Ko ste se odločili, katero sobo želite uporabiti, morate ugotoviti, kam naj postavite vse komponente za hišni kino. Televizor postavite tam, kamor se vam zdi najbolj logično, nato pa se držite naslednjega sistema.

Postavitev zvočnega sistema je malo bolj zapletena. Sprednje zvočnike morate nastaviti tako, da so enakomerno razporejeni, vse na približno enaki višini. Prav tako se prepričajte, da so blizu ravni televizijskega zaslona, ​​tako da se zdi, da zvok prihaja iz dejanj in igralcev, ki jih gledate na televizorju. Ideja je, da se ne bi smeli zavedati govornikov, ko gledate film – vaša pozornost mora biti usmerjena na film.

Za razporeditev zadnjih zvočnikov imate na voljo nekaj različnih možnosti. Dolby Digital je zasnovan za zvočnike, nameščene ob strani poslušalca, medtem ko morajo sistemi Dolby Pro Logic imeti zadnje zvočnike za poslušalcem. V vsakem primeru je treba zadnje zvočnike namestiti na enaki višini, ki je enakomerno oddaljena od poslušalca. Seveda je verjetno, da boste imeli več kot enega poslušalca ali gledalca v vašem hišnem kinu, zato razmik ne bo vsakomur enak. Tu lahko najdete osrednji položaj – kot je sredina kavča, medtem ko še vedno pazite na druge sedeže v sobi.

Ni pomembno, kje ste postavili svoj subwoofer. Nizke frekvence niso usmerjene, kot so višje, ki jih oddajajo glavni zvočniki, tako da jih lahko dejansko postavite kjerkoli v sobi. Za najboljši učinek pa postavite subwoofer na tla in usmerite proti steni – to bo pomagalo pri odbijanju nizkih frekvenc skozi prostor.

Ko sta televizor in zvočniki na mestu, jih boste morali umeriti. Vaš televizor ima lahko poseben postopek nastavitve za prilagajanje barve in svetlosti. V nasprotnem primeru lahko uporabite optimizator THX, ki ga najdete na številnih DVD-jih, da izvedete kalibracije. Vsak zvočnik lahko kalibrirate tudi z merilnikom ravni zvočnega tlaka. To bo zagotovilo, da vaši zvočniki proizvajajo enake ravni glasnosti.

Druga stvar, ki jo je treba upoštevati v vašem domu, je razsvetljava. Pomembno je, da v sobi nimate veliko zunanje svetlobe, ker lahko ta povzroči bleščanje na zaslonu ali odvračanje pozornosti od filma. Toda ne želite tudi popolnoma temne sobe, ker lahko visok kontrast svetlobe na zaslonu slabo vpliva na vaše oči.

V idealnem primeru bi prostor za hišni kino imel mehko osvetlitev, ki je povezana z možnostjo zatemnitve.

Če povzamemo je najboljša nastavitev za hišni kino v celoti odvisna od vašega proračuna in vaših potreb. Če želite samo boljši sistem za zabavo v družinski sobi, bo osnovni set za domači kino, DVD predvajalnik in srednje velik televizor več kot zadovoljiv. Ampak, če želite svojo kinodvorano, z velikim zaslonom in fantastično akustiko, boste verjetno morali pripeljati strokovnjaka za domači kino in izvajalca, kar vas bo stalo zagotovo več. Cena za enostaven hišni kino v kompletu je približno 400 evrov. Za hišni kino, ki vam bo nudil malo več zadovoljstva, boste odšteli približno 1000 evrov. Bolj, ko boste želeli uživati, več boste morali plačati.

Projekcijsko platno

Najbolj opazno vlogo ima poleg projektorja pogosto še projekcijsko platno. To zagotavlja idealno površino za prikaz projekcije. Včasih se nam zdi, da bi morda sliko lahko z istim učinkom projicirali tudi na steno ali na drugo površino, a v resnici ima platno bistveno boljše optične lastnosti in ne ponuja le ravne enobarvne površine. Res je, da v nekaterih primerih ni potrebe po platnu, a za čisto sliko in jasne detajle je treba zagotoviti ustrezno površino, s platnom pa je to najlažje.

Projektorji se v današnjih dneh uporabljajo pravzaprav povsod. Zasledimo jih tako doma, kot tudi v raznih podjetjih, kjer jih uporabljajo za razne sestanke, kjer se predstavlja vizija podjetja in pa, kaj morajo vse narediti, da bo podjetje še bolj uspešno.

Projekcijsko platno pa poskrbi za to, da je slika, ki jo oddaja projektor, zares vrhunska. Gre za obvezen pripomoček, ki spada k projektorju, saj brez njega slika ni takšna, kot bi si želeli. Samo platno ne predstavlja previsokega stroška, ampak gre za pametno in pa dolgoročno investicijo.

Projekcijsko platno se lahko uporablja v prostorih vseh velikosti, mogoče pa ga je namestiti v le nekaj korakih. Podstavek postavimo na želeno mesto, izvlečemo zaslon, ga zaklenemo in projektor že lahko dela.

hišni kino

Projekcijsko platno zagotavlja vrhunsko sliko

Projektorji se v današnjih dneh uporabljajo pravzaprav povsod. Zasledimo jih tako doma, kot tudi v raznih podjetjih, kjer jih uporabljajo za razne sestanke, kjer se predstavlja vizija podjetja in pa, kaj morajo vse narediti, da bo podjetje še bolj uspešno.

Projekcijsko platno pa poskrbi za to, da je slika, ki jo oddaja projektor, zares vrhunska. Gre za obvezen pripomoček, ki spada k projektorju, saj brez njega slika ni takšna, kot bi si želeli. Samo platno ne predstavlja previsokega stroška, ampak gre za pametno in pa dolgoročno investicijo.

Projekcijsko platno se lahko uporablja v prostorih vseh velikosti, mogoče pa ga je namestiti v le nekaj korakih. Podstavek postavimo na želeno mesto, izvlečemo zaslon, ga zaklenemo in projektor že lahko dela.

Nosilci za projektorje

Projektorji so precej prilagodljivi, še posebej če uporabljamo prenosno ali premično projekcijsko platno. Ne moremo pa jih vedno brez težav postaviti tja, kjer se bodo najbolje obnesli. Tako so zelo uporabni še nosilci za projektorje, ki lahko poskrbijo za boljši učinek v različnih situacijah. Nosilci so nepogrešljivi tako tam, kjer projektor redno uporabljamo in je vedno nameščen na istem mestu, kot tam, kjer se projektor pogosto prestavlja. Nosilci za projektorje so namreč zelo prilagodljivi, tako da projektor enostavno postavimo na pravo mesto, hkrati pa so tudi zelo stabilni in ponujajo odlično točko za trajno namestitev projektorja. Na ta način si odpremo vse potrebne opcije za najboljšo možno izkušnjo, pa tudi pri uporabi opreme bomo zelo zadovoljni. Tudi nosilci za projektorje so na voljo v mnogih izvedbah, gotovo bo moč za vsako situacijo najti pravo rešitev.

Tehnologija je v današnjih dneh tako zelo napredna in tega se zaveda prav vsak posameznik. Danes je splet dostopen prav vsakemu izmed nas in to je seveda velika prednost. Splet je mesto, kjer lahko pridemo do vseh podatkov in informacij, ki jih želimo izvedeti o določeni stvari. To, da je splet dostopen vsakemu izmed nas, pa dobro izkoriščajo tudi razna podjetja in se vse bolj pogosto odločajo za spletne trgovine.

Led projektor je tako vse bolj pogosto iskan spletni ključ, saj gre za napravo, ki se uporablja vse bolj pogosto. Je odličen pripomoček tako v našem domu, kot tudi na delu, za razne poslovne sestanke. Zelo uporaben pa je tudi v šolstvu, kjer ga lahko v današnjih dneh zasledimo skoraj na vseh šolah.

Led projektor sta tako ključni besedi, ki jih moramo vpisati v splet in se nam izpišejo vse informacije, ki jih želimo izvedeti. Prikažejo se nam tudi različne ponudbe, katere si lahko v miru pogledamo in se na podlagi različnih ponudb odločimo za tisto, ki je za nas najbolj ugodna in nam najbolj odgovarja.

Če se želimo opremiti s pripomočki za prikazovanje vrhunskih projekcij, moramo skrbno izbrati prav vsak izdelek. Največ pozornosti posvetimo seveda projektorju, a tudi drugi elementi ključno vplivajo na to, kako zadovoljni bomo s končnim rezultatom. Glede na to, da je projekcijska oprema dokaj draga, od nje pa pričakujemo veliko, je pametno izbirati v višjem kakovostnem razredu.