September 1, 2021

Elektro inštalacije so v sodobnih stavbah še bolj pomembne

Praktično vsako stavbo je treba priključiti v električno omrežje, kar velja celo za kakšne manjše objekte, kot so garaže, prizidki in celo nadstreški. Povsod nam namreč koristi kakšna priročna električna vtičnica, s katero bomo lahko na mestu uporabljali razne električne naprave. A da bo tak sistem res učinkovito deloval, moramo imeti dobro urejene tudi elektro inštalacije. Včasih je takšen sistem povsem enostavno zasnovan in ga tudi ni težko vgraditi, včasih pa smo postavljeni pred bistveno večji izziv.

V sodobnih stavbah se to hitro pokaže in postanejo inštalacije precej kompleksne tudi v primeru, da niti nimamo kakšne zelo zahtevne opreme ali kompleksnih omrežij. Vedno več imamo tudi drobnih porabnikov, ki potrebujejo prilagojen dostop do električnega omrežja, včasih pa imamo v mislih tudi vgradnjo kakšnih posebnih sistemov, za katere je treba elektro inštalacije še bolje prilagoditi. Z dobrim načrtom in dobro izvedbo lahko uredimo takšne inštalacije in vgradimo vse sisteme, ki so od teh napeljav odvisni.

Elektro inštalacije odločajo tudi o varnosti

Doma se gotovo želimo počutiti prijetno in varno. Velik vpliv na to ima tudi električna napeljava. Neposredno že tako, da je električno omrežje varno in zanesljivo vgrajeno, da ne tvegamo kratkih stikov, električnih požarov in drugih težav. Pravzaprav slabe inštalacije predstavljajo veliko tveganje, recimo tudi za električni šok ali pa za preobremenitev povezanih porabnikov v primeru udara strele. Pametno je torej, da cel sistem načrtuje dober elektroinštalater z izkušnjami pri vgradnji kompleksnih napeljav. 

Elektro inštalacije skrbijo za to, da se v domu počutimo varno in prijetno

Druga plat električnih inštalacij pa je ta, da omogočajo uporabo preostale varnostne opreme. Elektrika napaja že osvetlitev, s katero uredimo prijetno in varno bivalno okolje. Zunanja luč s senzorjem gibanja ima lahko povsem neposredno funkcijo pri odganjanju nepovabljenih obiskovalcev, tu pa tudi elektro inštalacije odigrajo svojo vlogo. Še bolj neposredno je električno omrežje vključeno v zagotavljanje varnosti doma v primeru, da za to skrbijo alarmni sistemi. Gotovo od takšnega sistema pričakujemo, da bo brezhibno deloval in z njim ne bomo imeli kakšnih težav. Vsakršen izpad sistema je lahko varnostno tveganje, kar še posebej velja za kakšne poslovne prostore, a tudi doma želimo uživati v popolni varnosti. Tako bomo raje poskrbeli za brezhibne elektro inštalacije, tako si lahko privoščimo dosti več svobode pri vgradnji alarmnih naprav, pa tudi veliko bolj mirno bomo spali vedoč, da cel sistem zelo zanesljivo deluje.

Večji alarmni sistemi zahtevajo dober načrt in zanesljivo izvedbo. Kar nekaj dela bo recimo že s tem, da uspešno napeljemo električno napeljavo do vseh naprav, ki so vključene v tak sistem. Pogosto gre tu za zunanjo opremo, ki je ne moremo preprosto priključiti v električno vtičnico. Pogosto imamo kakšne prav posebne izzive in je treba poiskati rešitve, ki so povsem prilagojene takšni situaciji.

Elektro inštalacije prepustimo strokovnjakom

Že načrtovanje električnih napeljav je lahko zahtevna naloga, enako pa velja tudi za vgradnjo in zaključna dela. Tako bo najbolje, da delo kar v celoti prepustimo strokovnjakom, ki se s tem ukvarjajo. Tako se lahko povsem zanesemo na to, da bodo elektro inštalacije brezhibno delovale in z njimi ne bomo imeli kakšnih težav, sploh če uporabljamo kritične varnostne sisteme.

Načrtovanje in izvedba takšnih inštalacij je na voljo pri podjetjih, ki se ukvarjajo z električnimi napeljavami, pogosto opravljajo še vrsto drugih storitev. Elektroinštalater bo znal pripraviti posebne rešitve za vsako situacijo, tako da lahko njihove storitve izkoristimo tudi v primeru, da načrtujemo vgradnjo kakšnih kompleksnih električnih sistemov. A tudi pri enostavnih napeljavah je zelo pomembno, da je delo brezhibno opravljeno. Zato je cena elektroinštalacij po navadi precej visoka – gre namreč za sisteme, ki se vgradijo v objekt in tam nemoteno opravljajo svoje delo. Brezhibno morajo delovati več desetletij, ne da bi jih posebej vzdrževali. Poleg tega so tu tudi razna tveganja, recimo za kratke stike ali požar. Zato si ne moremo privoščiti kakšnih bližnjic, temveč mora elektro inštalacije vgraditi izkušeno in usposobljeno podjetje. 

Najbolje bo, da za elektro inštalacije poskrbi strokovnjak

Posebne rešitve za elektro inštalacije

V vsakem primeru je načrtovanje električne napeljave podrejeno potrebam v dotični situaciji. Včasih pa smo postavljeni pred prav posebne izzive. Morda bomo potrebovali posebne storitve inštalaterjev. To recimo velja, če potrebujemo visokonapetostne napeljave, trofazno napeljavo ali kakšne druge posebne rešitve. V tem primeru bo cena elektroinštalacij višja, delo pa nekoliko bolj zahtevno.

Včasih so elektro inštalacije tudi precej drugačne, morda sploh niso vezane na javno električno omrežje. To recimo velja za domače sončne elektrarne in druge rešitve, ki omogočajo neodvisno pridobivanje električne energije. Včasih so ti sistemi povsem enostavni, včasih pa so zelo kompleksni in zahtevajo pomoč izkušenega strokovnjaka. V takšnih primerih je še bolj pomembno, da najdemo izvajalca, ki nam bo priskočil na pomoč s celovitim naborom storitev, ki jih bomo tu potrebovali. To bo že načrtovanje elektro inštalacije, nato tudi vgradnja, potrebovali bomo morda tudi kaj dodatne opreme in kakšno dodatno ponudbo, ki jo najdemo pri uglednih podjetjih s tega področja. Pričakujemo lahko, da bo možno tudi takšne inštalacije dobro urediti.