August 10, 2021

Bučno olje lahko dobimo kar v oljarni

Kje kupujete olje? Večinoma po živilih povprašujemo v večjih trgovinah, kjer imamo na voljo celo zbirko izdelkov za uporabo v kuhinji. Brez težav lahko najdemo raznovrstna živila, ki jih uporabljamo za pripravo okusnih domačih specialitet. Tudi olje lahko izbiramo v izredno bogati ponudbi, na prodajnih policah najdemo različne vrste olja in različna pakiranja, med katerimi lahko izbiramo. Gotovo bo v ponudbi tudi bučno olje, ki je priljubljena izbira za tiste, ki cenijo kvalitetna živila za posebne gurmanske specialitete. Običajno namreč takšno olje uporabljamo za posebne specialitete, pri katerih pride okus olja bolj do izraza. Za peko in cvrenje se še vedno poslužujemo kakšnih drugih olj, ki so bolj primerna za tak namen.

Pravi gurmani bodo zelo skrbno zbrali olje po svojem okusu. Če uporabljamo olje za okus, izgled in aromo, se ne moremo enostavno zanesti na vse tiste običajne izbire, ki jih ponujajo supermarketi. Ozremo se po drugi ponudbi, bučno olje med drugim najdemo tudi v ponudbi samih proizvajalcev, kjer imamo na razpolago različne možnosti. Prepričani smo lahko, da bo oljarna ponudila odlično olje po ugodni ceni, pogosto pa najdemo tudi spremljevalno ponudbo, ki je prav tako zanimiva. Dobro se bomo opremili s kakovostnimi živili, s katerimi bo kuhanje užitek, še bolj pa bomo uživali pri jedi.

Zakaj je bučno olje tako posebno?

Izbira olja je odvisna od tega, za kaj ga potrebujemo. Ravno zato tudi ne moremo reči, katero olje je najboljše. Tudi najbolj kvalitetno bučno olje ni posebej uporabno, če iščemo recimo olje za cvrenje pustnih krofov. Izbrati moramo pravo olje za pravo nalogo. V nekaterih primerih niti ni tako pomembno, kakšne odlike ima olje – zato za peko in cvrenje pogosto izbiramo cenejša olja, ki nimajo posebnega okusa in arome. Drugače je, če iščemo solatno olje ali olje za kakšne hladne jedi. Pri teh pridejo bolj do izraza kvalitete, ki jih ima skrbno izbrano olje.

Buče uporabimo za pridobivanje bučnih semen, iz teh pa izdelamo bučno olje

Bučno olje prepriča že na prvi pogled. Ima prepoznavno zeleno barvo, ki se posrečeno kombinira z raznimi jedmi. Prepoznali bomo tudi značilno aromo, ki je nekoliko bolj intenzivna in že takoj sporoča, da gre za kakovostno in okusno olje. Okus bomo seveda zaznali ob uživanju jedi, ki smo jih pripravili z bučnim oljem. Okus je nekoliko poseben in dejansko doda nekaj k hrani, ki jo uživamo. To je zelo pomembno pri jedeh, ki jim dodajamo bučno olje

Glavne odlike bučnega olja hitro prepoznamo, prav tako jih zelo cenimo. A hkrati ima takšno olje tudi druge kvalitete, recimo zelo ugodno mlečnokislinsko sestavo. Če olje redno uživamo, se vsekakor splača poskrbeti za to, da ima ugodno sestavo, ki pripomore k zdravju našega telesa.

Bučno olje po ugodni ceni

Pričakujemo lahko, da bo za kakovostno bučno olje cena nekoliko višja, a razlika ni nujno zelo velika. Gotovo nižja cena ne more upravičiti izbire cenejšega olja, če s tem dobimo olje, ki nam v kuhinji ne bo v nikakršno veselje. Če želimo imeti okusne in zanimive jedi, se vsekakor splača nameniti kak evro več za domače bučno olje, cena pa tako ali tako ni veliko višja.

Tudi pri oljarnah namreč dobimo ugodno ponudbo. Cene so odvisne od ponudbe in pakiranja. Okvirno bo treba za liter dobrega olja odšteti kakšnih deset evrov, kar je povsem spodobna cena, če dobimo kakovostno bučno olje domače proizvodnje. Tudi v supermarketih ne dobimo veliko nižjih cen, tako da to ne bo ovira pri nakupu.

Če je za bučno olje cena previsoka, lahko pri oljarni najdemo tudi kakšne alternative. Posebej atraktivne so mešanice, ki sestavljajo solatno olje. To so zelo zanimivi izdelki, ki prinašajo posebne učinke za tiste, ki morda še ne poznajo okusov in vonjav različnih olj. Tudi v takšnih mešanicah je bučno olje, pogosto pa prevladujejo še druge vrste olja, tako da je tudi cena precej nižja.

Bučno olje v domači kuhinji

Oljarna omogoča nakup kvalitetnega olja, a samo po sebi to še ne pomeni, da bomo zelo zadovoljni s svojimi specialitetami. Olje se mora lepo kombinirati z jedmi, ki jih pripravljamo. Načeloma se bučno olje ne uporablja za kuhanje oziroma za peko, saj pri visokih temperaturah nima optimalnih lastnosti. Lahko ga zamešamo v testo pri pripravljanju raznih peciv in podobnih specialitet, moramo pa pri tem upoštevati, da ima takšno olje značilno barvo in aromo ter poseben okus, tako da bomo dobili zelo zanimive izdelke.

Bučno olje je izvrstno za razne gurmanske specialitete

Predvsem pa je za domače bučno olje cena upravičena, če znamo s tem oljem pripraviti kakšne namaze, prelive, omake in podobne hladne dodatke, pri katerih pridejo odlike olja najbolj do izraza. Če smo dovolj spretni, bomo izvabili iz olja prav njegove najboljše lastnosti, ki bodo v harmoniji vonjav in okusov še posebej izstopale. Tako je bučno olje priljubljena izbira kuharskih navdušencev, ki se spoznajo na svoje delo. Seveda pa lahko takšno olje brez skrbi uporabljamo tudi za preproste solate, tako da bo vsak našel specialitete, ki jih lahko na ta način izboljša.