October 16, 2021

Ali za kriptovalute tečaj redno spremljamo?

Takšni in drugačni kriptokovanci marsikomu predstavljajo odlično priložnost za zaslužek, lahko tudi za dolgoročno investicijo, po drugi strani pa lahko povzročijo tudi veliko skrbi in negodovanja. Seveda se lahko zgodi, da svoje vložke tudi izgubimo, zato moramo biti dobro seznanjeni s tem, kakšen je za naše kriptovalute tečaj. Le tako bomo lahko ohranili nadzor nad dogajanjem na razgibanem kripto trgu in izkoristili priložnosti, ki se ponujajo.

Ni pa nujno, da vedno poslujemo na ta način. V nekaterih primerih nas tečaj niti ne bo pretirano skrbel, nekateri se teh podatkov celo izogibajo. Tako je treba najti ustrezen pristop, ki se bo izkazal za najbolj koristnega. Načeloma je pametno imeti vedno čim več informacij, da lahko poslujemo uspešno, sploh zaradi volatilnosti trga, a v nekaterih situacijah to ni tako nujno.

Pogosto je za kriptovalute tečaj zelo zanimiv za začetnike, ki šele iščejo pravo priložnost za vstop na trg. Vsekakor je pametno preveriti vrednosti različnih kovancev in se šele potem odločiti za nakup, da ne bomo sprejemali nepotrebnih tveganj. Prav tako je pametno imeti tudi druga znanja in nekaj izkušenj, preden se odločimo za velike investicije, zato se v začetku izogibamo kakšnim pretiranim vložkom.

Za kriptovalute tečaj pogosto najbolj zanima začetnike

Kako se bodo začetniki najbolj uspešno lotili iskanja priložnosti, ki jih ponujajo kriptovalute? Gotovo tako, da bodo pozorno spremljali tečaje in našli pravi trenutek za nakup.

Včasih za kriptovalute tečaj z zanimanjem spremljajo tudi začetniki

En izmed zelo pogostih problemov pri začetnikih je ta, da so preveč neučakani. To je povsem razumljivo, gre za strah, da bi zamudili prave priložnosti, medtem ko vsi drugi dobro služijo. V angleščini je zelo uveljavljen izraz fear of missing out oziroma FOMO, ki pogosto vodi v nepremišljene nakupe, ko izbranim kriptokovancem kaže dobro. A če nam je za kriptovalute tečaj nekoliko bolj poznan, v tem takoj vidimo veliko tveganje.

Rekordne cene kriptovalut pritegnejo veliko pozornosti, pojavljajo se novice, ki dosežejo tudi tiste, ki do tedaj s tem svetom še niso bili seznanjeni. Hitro pridejo na dan tudi zgodbe o uspehu tistih, ki so pred desetimi leti za nekaj evrov kupili deset bitcoinov, zdaj pa posedujejo skoraj milijon evrov vrednosti istih bitcoinov. Ravno to lahko začetnike, ki jim za kriptovalute tečaj ni domač, spodbudi v nakup ob rekordnih vrednostih. Medijski pomp predstavlja visoko rast vrednosti in marsikdo se boji, da bo priložnost zamudil, ravno na poti navzgor se zdi pametno vstopiti na trg. A to ni najboljša opcija za investicijo, saj so rekordne vrednosti pogosto past, ki vodi v izgube.

Nagla rast proti rekordnim vrednostim namreč nakazuje na nestabilnost, saj vrednost ne more stalno skokovito naraščati. Dejanska vrednost kriptovalut se gradi s postopnim naraščanjem, zato rekordne vrednosti pogosto vodijo v velike padce, osmoljenci pa so ravno tisti, ki so investirali na vrhu.

Kdaj je za kriptovalute tečaj bolj ugoden?

Zato se veliko bolj priporoča investirati v času, ko so vrednosti nizke. Ne takrat, ko strmo padajo, saj bomo verjetno denar tudi sami izgubili. Ko pa se vrednost stabilizira in se napoveduje rast, ponuja za kriptovalute tečaj ugodno priložnost za nakup. Tako bomo pripravljeni na rast, sploh če ni pričakovati ponovnih padcev, ko se vrednost normalizira. 

To je vsekakor veliko bolj varna opcija, ni pa tako atraktivna na prvi pogled. Ob nizkih vrednostih ne bo senzacionalnih novic in začetniki se morda ne bodo niti spomnili na te možnosti. Prav tako se morda ne sliši pametno kupovati valut, ko so te v rdečih številkah in investitorji tarnajo zaradi izgub. Veliko bolj atraktivno se slišijo rekordne vrednosti in skokovita rast, a ravno zato se marsikdo opeče. Če spremljamo tečaj, bomo hitro opazili, kdaj nam kriptovalute ponujajo najboljše priložnosti, a moramo jih znati izkoristiti. Še en problem za začetnike je namreč ta, da niso dovolj potrpežljivi, da bi počakali na pravi trenutek za investicijo, tudi to potem vodi v nepremišljen nakup. Pravi trenutek nam lahko prihrani ogromno denarja, v primeru napake pa bomo za lekcijo drago plačali.

Za kriptovalute tečaj pove, kdaj je najboljši trenutek za nakup

Kdaj za kriptovalute tečaj ni pomemben?

Novi investitorji bodo gotovo z zanimanjem spremljali tečaje na trgu kriptovalut. Nekateri pa se za te premike sploh ne zmenijo. To so predvsem tisti, ki imajo zaupanje v svojo naložbo in imajo v mislih predvsem dolgoročne zaslužke in pasivni prihodek. V tem primeru se gibanje iz dneva v dan prav nič ne pozna, zanima nas le, kakšen bo tečaj čez pet ali deset let.

Ravno takšni investitorji so bili do zdaj najbolj uspešni. Obresti ob rasti vrednosti kriptovalut so v primerjavi z drugimi investicijami naravnost astronomske, kljub temu, da se za kriptovalute tečaj kdaj pa kdaj obrne navzdol in sledijo velike izgube. Če svoje kriptokovance vztrajno držimo, bomo skozi leta gotovo pridobivali na vrednosti. V takšnem primeru se za tečaj ne bomo kaj dosti zmenili, preverili bomo stanje le takrat, ko nas bo začela zanimati možnost za izplačilo oziroma pretvorbo v drugo valuto, takrat bomo spet želeli izkoristiti najboljši trenutek.