September 1, 2021

Ali poznate ti dve vrsti orodja?

Pri delu v domači delavnici redno uporabljamo raznovrstno orodje, a nekateri pripomočki pridejo še posebej do izraza. Gotovo se splača poznati dobre rešitve, ki jih imamo na tem področju. Grlica.si ponuja široko izbiro različnih vrst orodja, predvsem pa izpostavljamo dve možnosti, ki jih morajo poznati vsi domači mojstri.

Skobeljnik oziroma oblič

Za obdelavo večjih površin potrebujemo zmogljive naprave, ki imajo prave funkcije pri delu. To je lahko skobeljnik, ki ga uporabljamo predvsem pri obdelavi lesenih elementov. Pri obdelavi lesa imamo seveda na voljo ogromno orodja, ki odgovarja na posebne zahteve uporabnikov. Skobeljnik služi obdelavi lesenih površin, ki jih želimo zgladiti in preoblikovati. Značilen način uporabe je oblanje, torej glajenje oziroma obljenje grobe površine.

Že ta ključna funkcija je lahko izredno pomembna pri obdelavi lesenih elementov. Predvsem v zaključnih fazah izdelave lesenih elementov je treba pripraviti prijetno gladko površino, sploh če bomo s temi površinami dejansko v stiku, pa tudi za kakšne vidne elemente. Nadalje pa lahko skobeljnik uporabimo tudi za oblikovanje površin. S sprotnim odnašanjem materiala namreč lahko natančno in postopno obdelujemo grobo oblikovane lesene elemente in dosežemo natančne rezultate. Gotovo bomo uspeli pripraviti popolne lesene kose, ki jih povsem prilagodimo zahtevam pri posameznem projektu.

Za to seveda potrebujemo dober skobeljnik. To so naprave, ki večinoma delajo na elektriko in nam omogočajo različne načine uporabe. Imajo lahko tudi kakšne dodatne funkcije, pomagajo recimo s tem, da olajšajo vibracije na ročaju in sproti odnašajo material, ki nastane pri oblanju. To je še kako priročno, če želimo zgladiti kakšne starejše lesene elemente, ki imajo na površini plast odpadajoče barve ali laka. Ima pa skobeljnik lahko še kar nekaj drugih funkcij, ki jih bomo znali s pridom izkoristiti pri obdelavi lesa in drugih materialov. Če se soočamo s kakšnimi posebnimi nalogami, nam bo morda prav ta naprava priskočila na pomoč. Lahko pa se seveda izkaže, da bomo potrebovali tudi kakšne druge pripomočke. Podobno vlogo imajo recimo brusilniki.

kotni-brusilniki-oprema

Kdaj uporabljamo kotni brusilnik?

Med brusilniki imamo ogromno izbire, saj so te naprave precej vsestranske, pogosto pa jih želimo posebej prilagoditi za kakšne specifične namene. Brušenje površin je vedno pomembna naloga in jo želimo opraviti kar najbolj zanesljivo. A opravka imamo z različnimi površinami in različnimi materiali, zato so se razvili različnih brusilniki. Med najbolj vsestranskimi je kotni brusilnik, ki ga uporabljamo pri vseh mogočih nalogah.

Kotni brusilnik je precej enostavno zasnovan. Je naprava, ki poganja okrogel brusilni kolut, s tem pa lahko natančno obdelujemo različne materiale. S hitro vrtečim se kolutom se lahko lotimo različnih nalog, tako brušenja kot tudi rezanja in oblikovanja. Zmogljiva naprava omogoča obdelavo različnih materialov, ne le lesa. Pravzaprav se kotni brusilnik pri delu z lesom precej redko uporablja, saj imamo tam na voljo tudi razne druge specializirane naprave. Med kotnimi brusilniki imamo tako zelo atraktivno ponudbo v primeru, da se srečujemo s kovinami in drugimi zahtevnimi materiali. Prave rešitve najdemo na https://www.grlica.si/elektricno-orodje/kotni-brusilniki v ponudbi kakovostnih kotnih brusilnikov.

Kakovostna oprema te vrste je zelo vsestranska. Kotni brusilnik nam pride prav pri različnih nalogah v domači delavnici, lahko se lotimo brušenja in oblikovanja površin, lahko pa kakšne materiale tudi režemo. Tako recimo lahko prikrajšamo kakšne žeblje in vijake, zgladimo vidne dele kovinskih elementov, ki izstopajo iz drugih materialov, lahko seveda material tudi oblikujemo. Vse to so naloge, s katerimi se pogosto srečujemo že pri vzdrževanju doma in pri delu v domači delavnici. Da bi bili na takšna opravila dobro pripravljeni, moramo imeti pri roki praktičen kotni brusilnik. To je v mnogih delavnicah kar nujna oprema, zato se splača izbrati brusilnik iz višjega ranga. Pogosto se odločamo tudi za akumulatorski kotni brusilnik, ki je še bolj priročen.

kotni-brusilniki-naslovna